(ACN / Redacció) L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) preveu posar en marxa un sistema integral de seguretat metropolitana. El vicepresident Antonio Balmón ha anunciat aquest dilluns la creació d’un altre mètode de coordinació entre els 36 municipis de l’ens. “Cal reforçar la nostra autoritat i actuar sobre el territori en aquells temes que alteren la convivència”, ha defensat en una conferència a Foment del Treball, des d’on ha recordat que la Llei de l’AMB preveu el desplegament de polítiques de convivència ciutadana i que ajudin a lluitar contra l’incivisme.

Balmón ha negat que la intenció sigui crear una nova policia d’abast metropolità, i ha recalcat que l’objectiu és millorar la coordinació entre cossos policials, així com la protecció de les platges i entorns naturals gestionats per l’AMB. Amb aquesta plataforma, es prendran decisions que després cada municipi aplicarà en el marc de les seves competències. La voluntat de l’AMB és que aquest pla estigui enllestit a finals del 2023.

El vicepresident de l’AMB i alcalde de Cornellà ha fet l’anunci durant la seva intervenció a l’auditori de Foment del Treball, titulada ‘Un compromís per a la ciutat metropolitana’. A l’acte han assistit el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, el diputat del PSC Salvador Illa i l’expresident de la Generalitat José Montilla.

Una app metropolitana

El vicepresident de l’AMB ha defensat el model que ja tenen desplegat una dotzena de municipis metropolitans a través del sistema de seguretat i prevenció M7. L’Hospitalet, Cornellà, Sant Boi, Castelldefels, Santa Coloma i Sant Feliu de Llobregat, entre d’altres, treballen a través d’una app que centralitza les actuacions en matèria de seguretat ciutadana. “Ara necessitem agafar un territori molt més ampli”, ha refermat Balmón.

En aquest sentit, ha defensat que cal “superar” les organitzacions locals i crear un “interlocutor únic” per als Mossos d’Esquadra, que estan repartits en àrees bàsiques policials arreu dels 36 municipis de l’AMB. Al mateix temps, aquest organisme de coordinació, ha dit, “ha de plantejar com protegir les platges i muntanyes amb un sistema de protecció propi”.

Inversions contra les desigualtats socials

Pel que fa a les desigualtats socials, Balmón ha garantit inversions imminents als barris més degradats de l’entorn del Besòs i ha recordat que a principis d’aquest 2022 es van aprovar les bases per accedir al Pla de barris metropolità, que planteja 10 milions d’euros per al període 2022-2024. En aquestes inversions ha reclamat més implicació de la Generalitat i l’Estat espanyol.

D’altra banda, el vicepresident de l’AMB ha assegurat que econòmicament Catalunya es troba en una situació “crítica”. “Calen governants que ho acceptin”, ha retret, fent una crida a les institucions a buscar aliances per reflotar l’economia, atraure empreses “tractores” i superar una crisi que considera “conjuntural”.