L’espai per a persones sense llar que l’Ajuntament ha instal·lat a Fira de Barcelona, a Montjuïc, durant la crisi del coronavirus ha aixecat crítiques. Preguntat per betevé, un usuari que ara dorm a l’Hivernacle del Parc de la Ciutadella qualifica el servei de “presó” i Arrels Fundació, entitat que atén gent sense sostre, considera que el recurs hauria de ser més reduït.
L’equipament, amb més de 400 places, es va engegar perquè els vulnerables passessin el confinament. Arrels Fundació reconeix l’esforç del consistori en un moment d’emergència sanitària, però assegura que als pavellons de Fira s’hi allotja massa gent. “Sempre hem posat molt d’èmfasi en espais més reduïts i on poder fer acompanyament”, explica Marta Maynou, de l’entitat.
Passar el confinament a l’Hivernacle de la Ciutadella
El Mohammed viu com pot a l’interior de l’Hivernacle del Parc de la Ciutadella, un edifici que fa anys que espera una reforma. Dorm entre plantes amb un grup de joves marroquins que no tenen llar, que aquest dimarts al matí es rentaven a la font que hi ha just al costat. A l’inici de la pandèmia, el Mohammed va estar en un dels pavellons de Fira de Barcelona i, afirma, no el vol tornar a trepitjar.
“Vaig estar a l’espai de la plaça d’Espanya i no m’hi vaig voler estar més, és pitjor que una presó. No ho accepto pas”, relata. Hi afegeix que la Guàrdia Urbana els visita cada dia a l’Hivernacle i es pregunta “si no podem dormir aquí… on hem d’anar“. Ell ja fa un any que hi està instal·lat però últimament, amb l’estat d’alarma, ha tingut més companyia.
L’Ajuntament defensa l’equipament de Fira
Que l’espai és massa gran és precisament el que aquest dimarts ha criticat l’oposició en la Comissió de Drets Socials. Ara bé, el consistori en fa una valoració positiva, també de la resta d’equipaments que s’han obert, amb un total de més de 700 places. “Creiem que hem garantit el dret a confinar-se en condicions sanitàries”, ha explicat la comissionada d’Acció Social, Sonia Fuertes.