L’entitat SOS Monuments demana celeritat en la represa de les obres de restauració de l’Hivernacle i de l’Umbracle del Parc de la Ciutadella, i alerta de la degradació de l’edifici des que es van aturar els treballs de millora abruptament fa més de dos anys.

El 2016 l’empresa constructora va fer fallida després de vuit mesos de feina, període en el qual també van aflorar diverses patologies estructurals a l’edifici. L’Ajuntament té pendent redactar un nou projecte executiu que tingui en compte el que ja s’ha fet i els problemes que van aparèixer, però aquestes obres encara no tenen calendari. De fet, l’edifici modernista, fet per a l’Exposició Universal del 1888, està tancat des del 2009.

Per això, des de SOS Monuments, Teresa Navas, reclama que l’Ajuntament posi “molt més de la seva part” i reconegui el valor que d’aquests edificis dins del conjunt del parc, que està protegit com un Bé Patrimonial d’Interès Històric Nacional.

Recuperar els edificis per als ciutadans

A més de mantenir en bon estat els edificis de l’anomenada ala científica del Parc de la Ciutadella, l’entitat SOS Monuments també recomana que s’obrin al públic i es recuperin els usos per als quals es van construir originàriament, és a dir, per a la divulgació sobre la botànica com va projectar Josep Fontseré a finals del segle XIX.

L’Ajuntament té previst fer una profunda transformació del parc, que també preveu donar un nou ús a l’Hivernacle, l’Umbracle, el Castell dels Tres dragons i el Museu Martorell.