Les denúncies per delictes contra el col·lectiu LGTBI s’han triplicat en els darrers anys, ja que s’ha passat dels 35 casos el 2014, als 119 l’any passat. Només el 2019, les investigacions per aquests motius van créixer un 58 % respecte a l’any anterior. La majoria van tenir lloc a la província de Barcelona, amb un total de 95 casos. La següent amb més incidències registrades és Tarragona, amb 11, seguida de Girona i Lleida, amb sis i cinc denúncies respectivament.

En els tres primers mesos d’aquest 2020, els Mossos d’Esquadra han investigat 35 casos denunciats d’agressions, amenaces i lesions amb motivacions homòfobes i han detingut 16 persones com a presumptes autores de fets delictius per motiu d’orientació sexual i afectiva o identitat de les víctimes.

Un 25 % dels detinguts són menors d’edat

Durant l’any passat, 151 persones van denunciar haver estat víctimes de delictes d’odi en l’àmbit LGBTI. Durant el primer trimestre d’aquest 2020, les víctimes han estat 46, i s’han detingut 16 persones, entre les quals hi ha quatre menors d’edat. Els delictes principals que han comès són contra l’exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques, lesions, agressions, amenaces i assetjament.

Dia Internacional contra l’Homofòbia

Per commemorar el Dia Internacional contra l’Homofòbia, que se celebra aquest diumenge 17 de maig, els Mossos han publicat un vídeo a les xarxes socials per conscienciar de la importància de la denúncia per agressions, assetjament, amenaces i lesions motivades per un delicte d’odi. En el vídeo es recorda que cal denunciar qualsevol situació de discriminació per l’orientació sexual o la identitat de gènere.

Consultes i assessorament de delictes LGTBI

Els Mossos han habilitat un correu electrònic mossos.delictes.odi@gencat.cat, per a consultes i demanar assessorament per a aquests casos. L’any passat es van gestionar 214 consultes i durant el primer trimestre d’enguany s’han realitzat 73 assessoraments a través d’aquest correu electrònic.

Per tal de millorar la informació, prevenció i detecció dels delictes d’odi i discriminació, la policia catalana participa en la  Taula de Coordinació amb les entitats LGBTI+ i participa en l’Observatori contra l’Homofòbia per fer seguiment dels casos denunciats i conèixer els problemes de seguretat en aquest àmbit. També van fer al voltant de 500 tallers sobre delictes d’odi i discriminació amb un total de 13.525 assistents. 300 d’aquests tallers es van fer a escoles, dirigits a 7.527 alumnes de secundària.