L’entrada de Barcelona a la fase 1 del desconfinament a partir de dilluns, 25 de maig, ha  generat nous dubtes i preguntes per part de molts ciutadans. I ha posat de manifest, també, algunes contradiccions en la normativa.

D’una banda, es mantenen les franges horàries en què es permet sortir a fer esport o a passejar fins a les 23 h. En canvi les terrasses dels bars i restaurant podran obrir almenys fins a la mitjanit, i per tant les sortides al carrer estaran permeses per aquest motiu. També segueixen vigents les limitacions prèvies, és a dir, en el cas del passeig no es pot anar més enllà d’1 km de distància del mateix domicili i no està permès desplaçar-se amb transport públic o privat per anar a fer esport a la via pública o a estirar les cames. Tan sols es preveu en el cas que ens desplacem a unes instal·lacions esportives.

En canvi, però, el BOE estableix que, dins de la fase 1 de la desescalada, els ciutadans podran fer trobades familiars als domicilis o al carrer, així com quedar amb grups de fins a 10 persones per anar a menjar a un restaurant o prendre un cafè en una terrassa. En aquests supòsits, doncs, no s’aplica la restricció d’1 km de distància, com sí que passa en el cas dels passejos.

Per tant, un ciutadà que visqui a més d’1 km de distància de la Rambla no té permès anar-hi a passejar, però, en canvi, pot quedar amb un grup de fins a nou persones més per anar a fer una cervesa en algun establiment de l’emblemàtic passeig barceloní.

De la mateixa manera, està permesa la reobertura de les biblioteques, els cinemes, els teatres i els museus. Per tant, ens podrem desplaçar a més d’1 km de distància del nostre domicili si acreditem que ens adrecem a alguna d’aquestes instal·lacions. Ara bé, la manera com es controlarà o s’acreditarà cadascuna d’aquestes circumstàncies, en cas que ens aturi la policia, és poc clara, si bé es recomana dur sempre el certificat de declaració autoresponsable que va publicar la Generalitat, encara que és voluntari.