glories-desconfinament

(ACN) El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, veu “molt prudent” la proposta que Barcelona i la seva àrea metropolitana passin a la fase 0,5. Tot i això, ha afirmat que cal estar “molt atents” a l’augment de contagis de coronavirus de les últimes hores. En declaracions a Catalunya Ràdio, Trilla ha confiat que el Departament de Salut i el Ministeri de Sanitat “puguin arribar a un acord” perquè creu que la iniciativa “té tot el sentit”.

Sobre l’augment de casos, ha afirmat que pot ser la conseqüència de l’augment de proves PCR a persones amb símptomes, però ha afirmat que cal estar atents a l’evolució. D’altra banda, ha apostat perquè totes les autonomies prenguin la mateixa decisió pel que fa a l’obertura d’escoles per a nens de 0 a 6 anys.

Augment de positius en les darreres hores

Trilla ha afirmat que “crida l’atenció” l’augment de més de 900 contagis d’aquest dijous perquè “són molts”. Ha afegit, però, que es pot estar produint el que els epidemiòlegs anomenen “efecte vigilància” i que és un augment de casos perquè es fan més proves, especialment per la incorporació dels CAP. “Si busques més, trobes més”, ha exemplificat. Tot i això, ha alertat que caldrà estar amatents a si s’està produint un cert augment i, si és així, constatar que sigui controlat.

Pel que fa al fet que la majoria de morts registrats a l’Estat dijous han estat a Catalunya, Trilla ha apuntat que s’ha de tenir en compte que la pandèmia va arribar més tard i que és possible que s’estiguin produint víctimes que fa molt de temps que estaven ingressades. Ha afegit, però, que caldria descartar una evolució negativa d’un repunt de casos recents. “Esperaria una mica a veure si això s’estabilitza com hem dit o no”, ha manifestat.

Dubtes sobre els nens

Sobre la petició de l’Estat a les comunitats de fer el seu propi pla per a la reobertura de centres escolars, Trilla ha considerat que l’acció hauria de ser coordinada. “Si la base científica és blanca, és blanca per a tothom, i si és negra, ho és per a tothom”, ha declarat. El cap d’Epidemiologia del Clínic ha dit que “no té gaire sentit” no fer-ho així.

Trilla ha reconegut que no hi ha prou evidència científica per assegurar que els nens són grans transmissors del virus o no i quin és el risc segur d’obrir les escoles. “Hi ha moltes opinions i encara no gaires dades contundents”, ha afirmat.

Per això, ha dit que és un “dilema” què fer amb les escoles i ha admès els avantatges i inconvenients tant d’obrir-les com de deixar-les tancades. Ha apuntat que a la part sanitària s’hi afegeix el component social, ja que mantenir-les tancades suposa un “daltabaix” per als menors i les seves famílies.