El Comitè Científic Assessor de la Covid és partidari d’ampliar l’ús del passaport covid a les activitats culturals, a les visites hospitalàries i als professionals sanitaris. La presidenta del comitè, Magda Campins, ha desgranat l’informe que els experts han lliurat al govern sobre en quins àmbits i en qui moment s’ha d’aplicar el certificat covid. Aquest document estableix tres nivells de risc (alt, mitjà i baix) segons la incidència de la covid a 14 dies, el percentatge de test positius i les visites a l’atenció primària. Segons el barem dels experts, Catalunya es troba actualment en “risc alt”.

Campins: “És un document de màxims”

Campins reconeix que l’informe és un “document de màxims” i són conscients les dificultats per pot tenir el govern per aplicar-lo. “És el que seria ideal per tallar al màxim les cadenes de transmissió”, afirma. Tot i això, també creu que l’ampliació que el govern ha enviat al TSJC d’aplicar-ho a la restauració, gimnasos i residències de gent gran, és un “primer pas” i confia que si la situació empitjora “es pugui avançar en l’aplicació en altres àmbits”.

Catalunya, en situació de risc alt

Segons aquest barem, en una situació de risc alt els experts recomanen aplicar el passaport covid per als interiors de bars i restaurants, en gimnasos, cinemes i teatres, per visites als hospitals i als centres sociosanitaris, i també als professionals d’aquests centres sanitaris que estiguin en contacte amb pacients. La situació de risc alt estableix una incidència a 14 dies de 75-200 casos per cada 100.000 habitants, més del 4 % de test positius i més de 10.000 visites a l’atenció primària per covid o bé un increment del 10 %. Actualment la incidència és de 165 casos, hi ha un 8,5 % de positius, i les visites als CAP freguen les 10.000.

Per què no s’ha aplicat, per ara, als cinemes i als teatres?

Sobre l’aplicació del passaport en cinemes i teatres, Campins defensa el document inclou tots aquells àmbits on hi ha evidència científica que es produeix més transmissió, perquè són espais tancats, on es pot treure la mascareta o bé no es manté la distància de seguretat. “Donada la situació epidemiològica considerem que s’hauria d’aplicar en tots aquests entorns culturals”, justifica. En canvi, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha justificat que no s’apliqui en aquest sector perquè l’afluència és “molt menor” que a la restauració.