(ACN) Els centres d’atenció primària (CAP) van fer 11.355 visites per covid-19 aquest dilluns, un 36 % més respecte al de la setmana passada, quan se’n van fer 8.356, segons dades obertes del Departament de Salut. La directora assistencial d’Atenció Primària de l’ICS, Ariadna Mas, adverteix que quan se supera el llindar de les 15.000 visites diàries l’activitat de l’atenció primària més enllà de la covid-19 pot quedar afectada de manera notable, com ha passat en les onades anteriors, tot i els esforços dels professionals.

De moment, l’ICS ha demanat als CAP que facin els diagnòstics de coronavirus fora dels centres, com en els mòduls de reforç, perquè “tinguin el mínim impacte possible”, i prepara punts poblacionals per si fossin necessaris, com van fer en la cinquena onada.

Augment de la pressió assistencial

L’augment de casos s’ha traduït en un augment clar de visites als CAP, que són els primers que noten les onades de la pandèmia. Des de finals d’agost, les visites diàries per covid-19 s’havien mantingut per sota de les 10.000, però dilluns es van superar les 11.000. Per això, la directora de Primària de l’ICS, l’empresa pública que gestiona el 80 % dels CAP, assenyala que estan “molt amatents” en l’inici de la sisena onada a Catalunya, amb la incògnita de quin abast tindrà.

Qualsevol augment té impacte en la primària, però el que és important és que els centres puguin fer tota l’activitat pròpia i que la covid-19 hi interfereixi el mínim possible ”
Ariadna Mas, directora assistencial d’Atenció Primària de l’ICS

La directora de Primària de l’ICS destaca que els tests i PCR tenen un impacte important, perquè se n’han de fer a tots els contactes, encara que no tinguin símptomes, i a totes aquelles persones amb indicis de la malaltia. En la darrera setmana, s’han fet 119.404 PCR i 68.001 tests d’antígens a Catalunya, la majoria des de la primària.

La incidència a set de dies a Catalunya s’apropa als 100 casos per 100.000 habitants (96, segons dades actualitzades dimarts) i el risc de rebrot, que el 8 de novembre va entrar a la zona vermella, s’ha anat enfilant, ara fins als 220 punts.

Davant d’aquesta situació, el govern ha anunciat l’ampliació del certificat de la covid-19 a locals de restauració, gimnasos i residències de gent gran a partir de divendres. Una mesura que necessita, però, l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).