Judici del procés al Tribunal Suprem

(ACN) El comissari en cap de la Brigada Provincial d’Informació de Barcelona de la Policia Nacional ha acusat els Mossos d’haver “publicitat” les pautes d’actuació de la policia espanyola, tot i que la instrucció 3 de la fiscalia demanava que fossin secretes. En la seva declaració al judici del procés, creu que això va permetre als organitzadors del referèndum saber quin comportament tindria la policia catalana i poder “eludir” la seva actuació.

“Quan el bimoni dels Mossos arribava a les 6 h, els col·legis ja estaven presos per la gent”, ha dit. El comissari també ha assegurat amb rotunditat que els mossos van fer seguiments a policies espanyols i que hi havia una instrucció perquè enviessin aquesta informació. Segons diu, consten fins a 271 comunicacions el dia del referèndum només a la demarcació de Barcelona sobre els seus moviments; una informació que s’ha aportat a l’Audiència Nacional.

“Resistència” dels votants

El comissari ha parlat d’actitud “molt activa” en molts centres on es trobaven unes “primeres barreres de gent”. Ha explicat que els votants volien impedir l’entrada dels agents per “facilitar que els que fossin a dins es poguessin desfer d’elements com urnes i paperetes”.

A preguntes de l’Advocacia de l’Estat ha relatat com van ser els “enfrontaments” amb els concentrats als centres de votació. Ha admès que hi havia gent que “es va quedar al marge”, mentre que “una massa important sí que feia resistència”. Pel comissari, la “major resistència” es va produir en el moment d’entrar al centre i també de sortir.

El cap de la brigada provincial d’informació de Barcelona reconeix que els agents van utilitzar la força però “amb tota la mesura possible”.

Acusa els Mossos d’obstaculitzar l’actuació del agents

El comissari també ha descrit alguns incidents amb Mossos que “van obstaculitzar” l’actuació de la policia espanyola. Per una banda, s’ha referit a un agent dels mossos a l’Escola Pia de Barcelona on un agent es va plegar de braços i va demanar als agents del CNP que els “deixés votar”.

Però a preguntes de Vox, ha reconegut que els fets “d’obstrucció” no van ser generalitzats i que es van produir només en tres col·legis de Barcelona: a l’Escola Pia, a l’Escola Mediterrània i l’Institut Pau Claris.

Durant la seva declaració ha parlat sobre el Pau Claris, després que la fiscalia hagi demanat investigar nou votants de l’1-O en aquest centre. Ha dit que va ser un dels punts més conflictius el dia del referèndum de l’1 d’octubre.

Diu que Roger Español va agredir cinc policies

Segons ha explicat el comissari, hi va haver 72 policies ferits i ha descrit alguns dels centres on van tenir més problemes per actuar. En d’aquests, l’Institut Ramon Llull de Barcelona, ha dit que van resultar ferits set agents i que se’ls van llançar tanques metàl·liques, objectes i els van donar cops de puny i els van “perseguir” durant 300 metres mentre es replegaven.

Sobre aquesta actuació, ha dit que van haver de disparar pilotes de goma per “facilitar el replegament” i ha lamentat que Roger Español, un dels manifestants, resultés ferit i perdés un ull. Ara bé, ha dit que revisant gravacions han comprovat que Español va protagonitzar cinc agressions a policies i ha descrit que estava situat “en primera línia”.