L’Escola Ramon Llull, al carrer del Consell de Cent, va ser un punt de votació l’1 d’octubre. Ara bé, no s’hi va poder votar perquè de bon matí hi va arribar la Policia Nacional, que va requisar les urnes. Els que s’esperaven per votar van mirar d’impedir l’accés dels agents al centre fent resistència pacífica, però els policies van acabar saltant la tanca exterior i esbotzant la porta de l’escola.

Els incidents més greus es van produir quan els agents antiavalots volien marxar de la zona amb el material requisat. La policia va recular fins al carrer de Sardenya, on havien aparcat alguns vehicles. Allà un grup de persones els va barrar el pas, asseient-se a terra. Membres dels Bombers de la Generalitat van intentar mediar per evitar més incidents. Però no els van fer cas i la Policia Nacional va començar una càrrega.

Alguns manifestants van seguir els agents mentre feien marxa enrere. Quan reculaven cap a la Gran Via van sonar els primers trets. Malgrat estar prohibides a Catalunya, van disparar pilotes de goma. Hi va haver diversos ferits, com en Roger Español, que va perdre la visió d’un ull. Ja a la Gran Via la policia va acabar pujant a les furgonetes i va abandonar la zona.