El govern municipal que surti de les properes eleccions ho tindrà tot a punt per començar a urbanitzar les obres de l’entorn de l’estació de la Sagrera. La Comissió de Govern ha donat llum verda al projecte de Barcelona Sagrera Alta Velocitat per urbanitzar, a partir de setembre, els carrers Gran de la Sagrera, Garcilaso i Berenguer de Palou. En total, més de 20.000 metres quadrats que també inclouen l’obertura de dos vials de connexió per a vianants, un al carrer de Josep Estivill, així com carrils bici, zones d’estada, arbrat i mobiliari urbà.

El projecte té un pressupost de 6,9 milions d’euros. Les obres ja estan licitades i la previsió és poder-les començar després de l’estiu, per acabar-les el primer trimestre del 2021.

Accelerar les obres de l’estació

Més enllà de les millores en l’entorn d’aquests tres carrers, el govern municipal vol aprofitar aquesta reurbanització per accelerar les obres de la futura estació de la Sagrera. Des que van començar l’any 2010, només s’ha enllestit la llosa —o el que és el mateix, la base sobre la qual creixerà l’estació.

En aquest sentit, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha reclamat a l’Estat que comenci a activar els treballs per fer el parc lineal que cobrirà l’estació, alhora que ha lamentat que “no entenc per què no ha passat fins ara”. Les obres de la Sagrera segueixen endavant sense data, després que el govern de Pedro Sánchez titllés d’“irreal” el calendari del govern de Mariano Rajoy (que preveia finalitzar-ho tot el 2020).

Imatge virtual carrer Berenguer de Palou

“Es reurbanitza l’entorn perquè s’hi estan construint pisos”

Els veïns de la Sagrera han rebut amb satisfacció el calendari d’obres proposat per l’Ajuntament, però creuen que respon a la necessitat d’urbanitzar els entorns del carrer de Berenguer de Palou on s’estan construint pisos. “Benvinguda sigui l’obra, encara que sigui per pressions privades”, assegura Josep Barbero, de l’Associació de Veïns de la Sagrera. L’entitat, però, considera que el projecte hauria de preveure cinc carrils d’amplada al carrer de Garcilaso enlloc de sis, i que s’hauria d’haver previst la connexió amb la parada de metro de la Sagrera – Meridiana Alta Velocitat, que ja està construïda i només pendent dels últims detalls per obrir-la al públic.

Es recupera la Font del Gaig

A banda de la reurbanització dels carrers, les obres projectades per l’Ajuntament també preveuen recuperar la Font del Gaig, que s’ubicarà al carrer de Garcilaso, entre Gran de la Sagrera i Berenguer de Palou, en una de les noves zones d’estada que s’hi faran.

Es tracta d’una font de pedra de l’any 1865, que originàriament estava ubicada al rec Comtal i que es va retirar l’any 2001 pel desús i el mal estat de conservació. La font, obra de l’arquitecte barceloní Antni Rovira i Trias, es netejarà i restaurarà abans de tornar-la a insta·lar al carrer.

Fotografia antiga Font del Gaig