L’informe mèdicoforense de Roger Español, l’home que va perdre la visió d’un ull l’1 d’octubre en els disturbis a l’escola Ramon Llull, conclou que les lesions “són compatibles amb un impacte a gran velocitat probablement per una pilota de goma”. D’aquesta manera, segons l’advocada d’Español, Anaïs Franquesa, no hi ha dubte de l’origen de la lesió, una qüestió que aquest dimarts l’advocat de sis dels policies nacionals investigats va posar en dubte. 

El jutge d’instrucció núm. 7, que investiga les càrregues del referèndum de l’1 d’octubre, ha traslladat aquest nou document a les parts aquest dijous, just abans de començar les declaracions de quatre escopeters que van intervenir a la Ramon Llull. Segons fonts judicials, el contingut de les compareixences ha estat molt similar a les d’aquest dimarts. Com han explicat les mateixes fonts a betevé, els agents citats han coincidit que van disparar pilotes de goma per ordre de l’inspector (que declararà aquest divendres). Segons l’advocat dels policies, Antonio Suárez-Valdés, ho van fer perquè “els ciutadans els estaven agredint i tirant tanques”. En aquest sentit, ha comparat l’actuació dels policies nacionals amb la dels Mossos d’Esquadra dies posteriors a l’1-O: “El nivel de violencia que se ha visto con el de los policías nacionales que parecían hermanas de la caridad”, ha dit. Per l’Ajuntament, que exerceix d’acusació popular, la defensa dels agents “està sobredimensionant la percepció del risc i del perill.” Segons l’advocada Laia Serra, “aquesta estratègia xoca amb la realitat”.

Aquest divendres serà l’últim dia de declaracions. Així acabaran les 24 citacions que hi havia previstes fins ara.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Calendari de declaracions dels agents de la Policia Nacional de l’1-O” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/declaracio-policies-nacionals-carregues-1-octubre/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

Ja hi ha 26 policies nacionals investigats

Fins ara, el jutge que investiga les càrregues de l’1-O ha citat com a investigats 24 agents. Ara bé, segons va anunciar aquest dimecres el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, la xifra ha augmentat fins als 26 perquè el jutge investiga dos agents més. D’una banda, un policia per l’actuació a l’escola Prosperitat, a Nou Barris, i de l’altra un agent d’informació acusat de donar una puntada de peu a un altre home davant les portes de l’escola Pia Sant Antoni.