Unes 150 persones s’han concentrat aquest dimarts, a partir de les 7 h, davant l’edifici conegut com la Casa Àfrica, al Poblenou, situat al carrer de Maria Aguiló, número 35, per evitar-ne el desallotjament. Finalment, però ha quedat suspès. Els veïns i ocupants de l’immoble, anteriorment batejat com La Teixidora, han organitzat un esmorzar col·lectiu davant la façana modernista.

Segons ha explicat un portaveu d’Emergència Frontera Sud, Nebon Babou Bassono, en l’edifici actualment hi viuen 35 immigrants que han arribat fa poc a la ciutat i que, diu, no tenen cap alternativa d’habitatge. Aquest local és un espai autogestionat en què aquestes persones fan una estada temporal, de mitjana entre quatre i sis mesos. Alguns s’hi estan de pas, i d’altres, els que s’hi volen quedar, són sol·licitants del programa d’asil i estan en espera d’entrar en albergs públics, tot i que es queixen que els albergs també són una “solució temporal”.

L’Ajuntament no ha arribat a un acord amb la propietat

Actualment la finca és propietat d’un fons inversor i la d’aquest dimarts era la segona data de llançament prevista. El 8 de gener ja es va produir un primer intent de desallotjament, que es va aturar gràcies a la mediació de l’Ajuntament. Segons fonts municipals, durant els darrers mesos el consistori ha negociat amb la propietat però no ha donat resultat i el procediment judicial ha continuat.

La propietat va proposar al consistori l’expropiació de l’immoble. La possibilitat ha estat estudiada i finalment descartada, perquè, segons les mateixes fonts municipals, no es donen els supòsits que motivarien i justificarien una expropiació.

Durant l’anterior intent de desallotjament, l’Ajuntament ja va presentar un informe respecte a la vulnerabilitat  d’aquestes persones i, de fet, la majoria han estat usuaris de serveis municipals. No obstant això, també remarquen que la competència d’atenció en els casos en què les persones són sol·licitants d’asil és exclusiva de l’Estat. L’Ajuntament assegura que farà de nou una avaluació de la vulnerabilitat de de la trentena de persones d’origen subsaharià que sol·liciten asil.

Suport veïnal i arrelament al barri

Des d’Emergència Frontera Sud asseguren que el col·lectiu que viu a Casa Àfrica està molt arrelat al barri i que organitzen activitats conjuntes. Des del punt de vista de Babou, defensar l’ocupació “és un procés d’apoderament” del col·lectiu d’immigrants per guanyar autonomia i poder-se acabar autogestionant. “En això comptem amb el suport de totes les entitats del barri i col·lectius de Barcelona”, assegura.

Concentració contra el desallotjament de la Casa Àfrica