Ha fet 115.000 dibuixos. Els té comptats i els guarda amb cura mentre explica el procés per elaborar-los. Es diu Eloy, té 24 anys i és autista. Ja en fa tres que treballa al Centre Ocupacional de la Fundació Tallers. Les seves creacions s’han convertit en un dels pilars del projecte Endorphins. Es tracta de productes de bijuteria que es venen a una seixantena de botigues, la majoria a Barcelona, i que elaboren persones amb discapacitat intel·lectual. La imatge corporativa i de l’empaquetatge d’una de les col·leccions és obra de l’Eloy. Es tracta de la col·lecció Gaudí, on surten alguns dels edificis emblemàtics de l’arquitecte, com la Sagrada Família o La Pedrera.

L’Eloy diu que dibuixar “li permet expressar les emocions”. Explica que fa uns anys molts el consideraven un friqui per la seva passió pel dibuix, però afirma que ara és feliç perquè veu com el seu talent és reconegut. Aquest és un dels objectius dels professionals de la Fundació Tallers, atendre de forma individualitzada les necessitats de cada persona i fer tot el possible perquè se sentin bé. La Isabel Mañero, coordinadora del centre ocupacional de la fundació, afirma que des de l’entitat “no pensem el que és millor per a la persona, sinó que és la persona qui ens ho diu”. Afegeix que en el cas de l’Eloy era claríssim que el dibuix era el que més li agradava. Afegeix que les persones amb autisme tenen “interessos molt restringits, però en allò que els interessa són molt bons. L’espectre autista, però, és molt ampli i no es pot dir que dues persones amb autisme siguin iguals ni necessitin el mateix”.

Una fundació amb història

La Fundació Tallers va començar a treballar l’any 1988 i el seu objectiu és la inclusió sociolaboral de les persones amb discapacitat amb especials dificultats d’inserció. Té dos centres especials de treball, amb 297 treballadors (el 80 % dels quals tenen discapacitat)  i atén 160 usuaris al centres ocupacionals. On és l’Eloy i on s’elaboren els productes de bijuteria social del projecte Endorphins hi assisteixen cada dia una quarantena d’usuaris. Altres històries com la de l’Eloy es poden descobrir a l’especial sobre l’autisme de betevé.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Especial autisme: un projecte per normalitzar la diversitat” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fautisme.beteve.cat//|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]