Comencen les obres a can Valent
Imatge cedida per Arnaldo Gil

Les màquines comencen a treballar per recuperar l’esplendor de la masia de Can Valent, una de les grans reivindicacions històriques del barri de Porta. Ara per ara s’estan duent a terme les tasques prèvies, amb l’enderroc de la façana posterior, que data dels anys 80 i que, per tant, no estava protegida. Acte seguit començaran la consolidació i la restauració de l’estructura del casalot.

L’Ajuntament hi invertirà prop d’un milió d’euros, procedents del pacte del govern municipal amb ERC per al pressupost del 2021. El projecte restaurarà les tres façanes i el rellotge de sol i reconstruirà tot el que 40 anys d’abandó han fet caure. A l’interior es faran algunes divisions, s’hi instal·laran serveis i un ascensor i es plantaran un parell d’arbres, en al·lusió a l’activitat dels darrers anys de la masia, les flors ornamentals.

En debat l’ús futur de Can Valent

La rehabilitació i condicionament de Can Valent serà el pas previ a la revitalització definitiva de la masia. Aquest segon pas arribarà un cop es defineixi l’ús que tindrà en el futur, una decisió que encara s’està debatent entre entitats veïnals, entre les quals l’AV Porta o l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris, i el districte de Nou Barris. En funció de l’ús, caldrà acabar d’adaptar l’edifici perquè obri les portes al barri.

Una masia amb cinc segles d’història i 40 anys d’abandó

La masia de Can Valent es va construir entre els segles XVI i XVII, encara que hi ha estudis que indiquen que els fonaments són d’una torre de defensa medieval, del segle XI o XII. Va estar lligada al conreu de la terra fins als anys 70, quan una empresa constructora la va fer servir de magatzem. Precisament, aquesta empresa va ser la responsable de tirar a terra la façana posterior original i aixecar la que ara s’enderroca.

Va passar a ser propietat municipal l’any 1985. Des d’aleshores, ha viscut algun intent infructuós de rehabilitació i fins i tot la intenció municipal de convertir la masia en un tanatori, el 1997. Mentrestant, Can Valent ha estat en un estat de degradació que s’ha agreujat per diversos incendis i actes vandàlics. Els darrers anys, l’AV Porta i l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris havien alertat de despreniments i de la fragilitat de l’estructura.