Les entitats del barri de Porta i l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris tornen a alertar sobre l’estat de degradació que presenta la masia de Can Valent, de propietat municipal. Segons els veïns, en els darrers anys, la masia ha perdut pedres de la teulada i les façanes. Els despreniments se sumen a la llista de desperfectes fruit de l’abandonament i el vandalisme. Les entitats demanen a l’Ajuntament que executi amb urgència el projecte d’obres per consolidar-ne l’estructura que va presentar als veïns la legislatura passada.

Un projecte de 700.000 euros

Fa dos anys, el  districte va elaborar un estudi per determinar el grau de conservació de la masia, catalogada en el nivell C com a patrimoni de la ciutat. També va presentar un projecte d’obres per consolidar-ne l’estructura i evitar la ruïna definitiva, pressupostat en uns 700.000 euros. Segons l’Ajuntament, les actuacions incloses en aquest projecte podrien encaixar amb qualsevol ús que es pogués assignar, en un futur, a la masia.

El projecte de consolidació plantejava desbrossar el terreny, eliminar els afegits i precondicionar els interiors de l’edifici per als futurs possibles usos. El projecte executiu de les obres, però, va saltar del mandat anterior a l’actual. I el veïns temen que, un cop més, torni a caure en aquesta legislatura. “Les notícies no són bones”,  lamenta Julián Lluis, de l’Associació de Veïns Porta, “sembla que no hi ha disposició en aquests moments per part de l’Ajuntament a començar a consolidar-la i fer un procés de rehabilitació. En aquests moments, l’Associació de Veïns de Porta i les entitats de Transforma Porta continuarem reivindicant que això es faci en aquest mandat“.

“El que demanem és que no caigui”

També des de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris, Arnaldo Gil critica la inactivitat: “A la taula per la memòria ens venen un projecte genial amb els arquitectes a l’arxiu i ara te n’assabentes que no ho faran. Nosaltres el que demanen és que no caigui, almenys les estructures que hi ha, i també hi ha una figuera a dins que malmetrà la façana, el rellotge de sol que és una llàstima com està i que s’ha de recuperar“.

Per aquesta raó volen engegar una campanya per pressionar el govern de Nou Barris. Volen salvar l’estructura de l’edifici i, a partir d’aquí, projectar el futur. Des de les entitats de Porta, fa anys que ho tenen clar: “Volem que a la llarga pugui ser un element històric de la ciutat, i al mateix temps un centre de caràcter cultural com pot ser una escola d’horticultura“, explica Julián Lluis.