pluja coronavirus
Foto: Xavi Calvo

El confinament per la covid-19 va començar fa més de dos mesos, el 13 de març i, des de llavors, hi ha hagut molts dilluns amb pluja, si bé la majoria van ser durant el principi del confinament. En total han estat cinc dilluns plujosos dels deu de confinament. Les darreres tres setmanes han estat les que han escurçat diferències ja que no han registrat pluja en dilluns, però sí ho han fet altres dies de la setmana.

Els mapes del temps preveuen una setmana amb predomini anticiclònic i, molt probablement, serà la primera setmana sense cap dia amb pluja.

La meitat dels dilluns de confinament, amb pluja

El dilluns 4 de maig va ser el primer dilluns de tot el confinament amb un bon sol a Barcelona, així com també amb ambient calorós. Els termòmetres van arribar fins als 27 ºC. Aquest dilluns, 18 de maig, també es preveu assolellat i càlid, amb termòmetres de fins a 25 ºC a Barcelona.

Malgrat aquests tres darrers dilluns, gairebé totes les setmanes de confinament han estat marcades per uns inicis amb temps gris i alguna pluja, però finals de setmana assolellats i càlids. Només la cinquena setmana de confinament va haver-hi un canvi: va començar amb pluja Dilluns de Pasqua, hi va haver algunes clarianes de dimarts a divendres, però el final de la setmana “festiva” també va estar marcat per la pluja.

Aquesta desena setmana de confinament es preveu molts estable i càlida, amb termòmetres més alts durant la segona meitat de setmana.

Darrers dilluns de confinament

El primer dilluns de confinament, 16 de març, van caure fins a 29 litres per metre quadrat (l/m2) a Vallcarca, per exemple. Va ser una dia molt plujós i amb una temperatura que no va superar els 15 graus enlloc. Aquell mateix cap de setmana es va arribar fins als 17 ºC i va ser força assolellat, si bé el vespre del diumenge ja va començar a complicar-se.

El segon dilluns de confinament, el 23 de març, van registrar-se fins a 22 l/m2 a Sants, per exemple. Els termòmetres es van mantenir suaus, però van baixar força més a meitat de setmana, amb neu en cotes mitjanes del país. Malgrat això, el cap de setmana va tornar a ser assolellat i la temperatura va fregar els 20 ºC el diumenge 29 de març.

El tercer dilluns de confinament, 30 de març, van arribar de nou ruixats, tot i que menys abundants que els dels dilluns anteriors. El pluviòmetre de betevé, al Poblenou, va ser un dels que van registrar més pluja a la ciutat, amb 7 l/m2. Com recordareu, el cap de setmana d’aquesta tercera setmana sense poder sortir de casa també va ser assolellat. En aquesta ocasió els termòmetres van arribar fins als 18 ºC el dissabte i 19 ºC el diumenge.

El quart dilluns de confinament, 6 d’abril, no va ploure a Barcelona, tot i que els núvols van cobrir el cel de la ciutat durant bona part del dia.

El cap de setmana de Setmana Santa va tornar a ser força assolellat, amb només alguns núvols prims. La temperatura màxima va arribar fins als 20 ºC a Barcelona el diumenge.

La cinquena setmana de confinament, la del 13 d’abril, va començar el Dilluns de Pasqua, plujós a la ciutat amb més de 30 l/m2 en alguns barris. El dilluns 20 d’abril va ser el sisè de confinament i també va ploure a Barcelona. En tot el dia es van arribar a registrar més de 30 l/m2 en molts barris, que es van sumar als caiguts entre dissabte i dimecres i, en total, es van registrar més de 200 l/m2.

El setè dilluns de confinament, 27 d’abril, va anar de ben poc, la pluja va arribar entre la una i les dues de la matinada del dimarts, malgrat que va ser pluja molt feble que només va deixar entre un i tres litres per metre quadrat a la ciutat.

El vuitè dilluns confinats, dia 4 de maig, no va ploure gens, tot el contrari, va ser el primer dilluns radiant. El dilluns 11 de maig va haver moltes estones amb sol, però va ser el primer ventós. La ratxa màxima va arribar fins als 58 km/h a l’Observatori Fabra i a la bocana sud del Port.

Aquest dilluns 18 de maig es preveu molt plàcid i tranquil.