A partir d’aquest dissabte estarà permès fer esport a l’aire lliure o sortir a passejar durant les franges horàries establertes pel Govern. Després de les sortides dels menors, aquest és un dels aspectes més destacats de la fase 0 de la desescalada. El procés s’allargarà fins a finals de juny i durant aquest temps s’haurà de conviure amb el risc que suposa el coronavirus.

Recomanacions de Protecció Civil

Protecció Civil recorda que cal prendre un seguit de precaucions en aquestes sortides per minimitzar el risc de contagi:
  • Higiene de mans. L’ús de guants no és obligatori, però cal extremar la higiene amb un bon rentat de mans abans i després de sortir.
  • Mascareta. Es recomana anar amb mascareta sempre que sigui possible.
  • Ús de l’espai públic. Cal evitar aturar-se innecessàriament i caminar per la dreta per reduir les possibilitats de trobar-se amb gent de cara. A més, sempre que sigui possible la pràctica esportiva s’haurà de fer en vies de més de cinc metres d’ample per evitar aglomeracions.

En aquesta fase 0 els grans oblidats han estat els col·lectius de risc: embarassades, persones amb càncer o diabètics. El BOE no en detalla cap franja horària recomanada per a les sortides, un oblit criticat pel Col·legi de Metges, que ha demanat prudència i “protecció màxima”. Protecció Civil aconsella triar la franja horària en què es consideri que hi haurà menys gent al carrer.

Tot i que a la ciutat ja s’han reobert 70 parcs a més d’interiors d’illa per facilitar que la pràctica esportiva es pugui fer amb seguretat, el Parc de Collserola ha fet una crida a la responsabilitat per evitar aglomeracions i ha fet una llista de recomanacions. Finalment, aquesta tarda s’ha sabut que hi ha un altre espai on es podrà practicar esport: el mar. Les platges continuaran tancades i no s’hi podrà anar a nedar però sí a practicar surf, a la platja de la Mar Bella.

Fases de la desescalada

L’executiu de Pedro Sánchez ha dividit el camí cap a la coneguda com a “nova normalitat” en quatre etapes.

Fase 0: preparació. Aquí s’hi inclouen el passeig de les persones majors de 14 anys i altres mesures com ara la reobertura dels establiments amb cita prèvia.

Fase 1: inicial. Hauria de començar l’11 de maig, però dependrà de l’evolució de la pandèmia. Preveu l’obertura de petits comerços, espais de culte i terrasses amb un 30 % de l’aforament.

Fase 2: intermèdia. Està previst que s’iniciï el 25 de maig. Es permetrà l’obertura d’equipaments culturals amb limitacions d’aforament i els bars i restaurants podran reobrir al públic amb un 30 % de les taules.

Fase 3: “nova normalitat”. Si res no ho impedeix, hauria de començar el 8 de juny. Es permetrà el moviment entre províncies, es reobriran les platges i s’ampliarà l’aforament dels bars.

Els vehicles de la Guàrdia Urbana també fan conscienciació ciutadana. En les properes hores, canviaran el missatge i recordaran les franges horàries en què pot sortir cada col·lectiu.