El retorn a l’activitat esportiva a l’aire lliure es farà realitat aquest dissabte, 2 de maig. Després de la sortida dels infants al carrer, la desescalada del confinament decretat pel coronavirus fa una passa més i es podran practicar tots els esports durant una franja de quatre hores al matí i tres al vespre. Després de 47 dies de confinament, però, caldrà seguir unes pautes per tal de tornar a fer esport amb seguretat i prevenint qualsevol tipus de lesió muscular o òssia.

La primera recomanació que fan el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya i  també els llicenciats en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport és fer una tornada amb moderació i seny. En aquest sentit, Cinta Mestre, vicesecretària del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, adverteix que el confinament és “molt probable que hagi provocat una pèrdua de la massa muscular” i afirma que “encara que hàgim estat fent esport a casa cal tornar amb moderació“. Per Mestre, és important fer un treball previ de les articulacions que més han patit durant el confinament i el teletreball, com ara les cervicals o la zona lumbar. Jèssica Bonet, llicenciada en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, també remarca la necessitat de fer un retorn progressiu i adaptat a l’activitat física que es feia abans i durant el confinament. En aquest sentit, divideix el retorn a la pràctica esportiva en tres grups:

  • Persones que no han fet esport dia a dia durant el confinament: recomanació d’un passeig d’una hora a ritme lleuger.
  • Persones que han fet exercici constant a casa: recomanació de córrer/bici/patinar durant 30 o 40 minuts a intensitat moderada.
  • Persones que disposen a casa de cintes / bicicletes estàtiques: poden fer activitat física de manera normal.

Segons Bonet, és important fer una tornada gradual. És per això que recomana, per a aquelles persones que no han fet gairebé esport, començar caminant i a mesura que avancin els dies alternar els passejos amb estones de córrer. És el conegut mètode CACO —alternar 10 minuts caminant i cinc minuts corrent.

 

La importància dels estiraments

Tant Cinta Mestre com Jèssica Bonet coincideixen en la importància d’activar les articulacions abans de l’activitat física. Els estiraments, sovint oblidats per la població més general, seran importantíssims per evitar lesions. És molt important estirar uns 10 minuts després de la pràctica esportiva. Els 47 dies d’inactivitat també poden provocar l’aparició de cruiximents. Mestre destaca la necessitat d’estirar la zona afectada i, a diferència del que se sol pensar, tornar a fer activitat lleugera l’endemà.

En cas de lesió durant la pràctica esportiva, just al moment cal donar mobilitat a la zona afectada sempre que el dolor no sigui gaire greu i en la mesura del possible visitar un fisioterapeuta, que podran recuperar l’activitat a partir de dilluns, 4 de maig.