Aquesta setmana, el Consell de Ministres ha aprovat un decret llei que inclou diverses mesures per evitar el col·lapse judicial després del confinament pel coronavirus. Es tracta de mesures urgents que pretenen fer front a l’increment d’assumptes per resoldre als jutjats: ja sigui els que van quedar suspesos per l’estat d’alarma, com tots els casos que hi arribaran relacionats amb la pandèmia.
Jutges per la Democràcia
i Àgora Judicial, dues associacions de jutges, i el Consell de l’Advocacia Catalana coincideixen que el decret llei és “de mínims” i troben a faltar, sobretot, que el govern no hagi previst un pressupost per incrementar el nombre de jutges en les jurisdiccions més afectades, com la social, la mercantil o la contenciosa. “Aquí pretenen que nosaltres amb els mateixos solucionem un problema que tothom està dient que ens vindrà a sobre perquè tot això serà una allau“, assegura des d’Àgora Judical el magistrat i vicedegà dels jutjats socials de Barcelona, Xavier González de Rivera.
D’entre les mesures del decret, està previst:
Treballar a l’agost
El decret declara part del mes de l’agost hàbil per a totes les actuacions judicials. Concretament, dels dies 11 a 31 d’agost, exceptuant els caps de setmana i festius. Tant jutges com advocats creuen que aquesta mesura serà poc efectiva. La portaveu de Jutges per la Democràcia, Montserrat Comas, remarca que serà complicat fer judicis i fer coincidir les agendes de tots els operadors jurídics —és a dir, jutges, lletrats, advocats, procuradors, forenses i funcionaris—.
“No és fàcil a l’última setmana de juliol fer un judici sencer. Imagineu a l’agost després de la pandèmia en què la gent ha estat confinada a casa molt temps”. Des d’Àgora Judicial, González de Rivera creu que la mesura “és un despropòsit”, ja que si els jutges no fan vacances a l’agost les hauran de fer algun altre mes de l’any. “Estem vestint un Sant per desvestir-ne un altre”, assegura.
El president del Consell de l’Advocacia Catalana, Manel Albiac, també és poc optimista en l’efectivitat de la mesura i en aquest sentit remarca que “el col·lapse judicial ve d’abans” de la crisi del coronavirus. També posa de relleu les dificultats dels advocats i procuradors per “conciliar” la seva vida laboral i familiar al mes d’agost.
Fer judicis telemàtics
Una altra de les mesures és impulsar més les videoconferències, com s’ha fet durant la pandèmia, i celebrar judicis de forma telemàtica, sempre que no siguin casos greus en què la presència de l’acusat és necessària. Associacions de jutges i advocats creuen que és una “bona idea”. Albiac, del Consell de l’Advocacia, demana que “aquesta digitalització que ha vingut arran de la pandèmia s’implanti de forma definitiva per agilitzar l’Administració de la Justícia”.
Els jutges, però, són poc optimistes en què s’aconsegueixi perquè “el decret no preveu com es farà la modernització de tots els sistemes telemàtics”, afirma la magistrada Comas, que afegeix que “en alguns partits judicials aquests sistemes són francaments defectuosos i estan molt lluny del que s’entén per digitalització de la justícia”.
Fer torns de matí i tarda
El decret també estableix torns de matí i tarda per als funcionaris de l’Administració de la Justícia, de manera que es puguin celebrar judicis a la tarda. Malgrat que des del Consell també creuen que serà complicat que tots els operadors jurídics tinguin disponibilitat, els jutges ho veuen una bona mesura i estan disposats a fer-ho. “Som molts conscients de la situació que ens ve a sobre i si hem de fer judicis a la tarda, els farem”, diu el magistrat González de Rivera.