El Butlletí Oficial de l’Estat estableix que a partir d’aquest dissabte estan permeses les sortides per practicar esport o passejar. També determina les franges horàries en què es poden fer aquestes activitats i en reserva una a persones amb dependència o amb més de 70 anys, però no precisa com haurien de sortir els ciutadans considerats com a col·lectius de risc davant del coronavirus, és a dir, embarassades o amb patologies prèvies com ara el càncer, malalties cardíaques o la diabetis.

Protecció Civil ho deixa en mans dels ciutadans

Si tens menys de 70 anys i ets de risc perquè tens càncer o problemes cardíacs, Protecció Civil recomana que triïs tu mateix la franja horària en què consideris que hi haurà menys gent al carrer i per tant menys risc de contagi. A més, diu que tal com estableix el BOE el temps reservat a la gent gran està destinat exclusivament a persones amb més de 70 anys o amb dependència.

El Col·legi de Metges demana prudència

El doctor Jaume Sellarès, vicepresident del Col·legi de Metges de Barcelona, considera que s’hauria d’haver aprovat una ordre ministerial per determinar en quines condicions poden sortir els grups més vulnerables i dubta que arribi a temps. Per això, el doctor Sellarès recomana prudència i recorda que “les persones de risc ho són perquè en elles la infecció és més greu i per això cal mantenir la màxima protecció, és a dir l’aïllament d’aquests col·lectius“.

Com els afecten les altres fases del desconfinament?

Segons el pla de desescalada del Govern espanyol, les visites a familiars que visquin a la mateixa província no estaran permeses fins a la fase 1 del desconfinament, és a dir fins a l’11 de maig, si l’evolució de la pandèmia ho permet. Arribat el moment, una ordre ministerial regularà com i durant quanta estona es podran produir aquests contactes amb les persones grans o més vulnerables a la covid-19 per alguna patologia prèvia.