Un assaig clínic ha constatat que els pacients greus ingressats amb covid-19 i afectació de pulmó que han estat tractats amb remdesivir s’han recuperat més ràpid que pacients similars tractats amb placebo. Es tracta d’un antiviral dissenyat inicialment contra l’Ebola, i és la primera vegada que es demostra l’eficàcia d’un fàrmac en humans contra el coronavirus.

L’estudi Adaptive covid-19 treatment test ha analitzat la reacció de 1.063 pacients dels Estats Units, Europa i l’Àsia des del 21 de febrer. L’assaig l’ha impulsat l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units (NIAID), dels Instituts Nacionals de Salut (NIH). A l’estat espanyol, l’ha coordinat Roger Paredes, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol i investigador de la Fundació Lluita contra la Sida i l’IrsiCaixa. També hi ha col·laborat l’Hospital Clínic de Barcelona, amb el lideratge de José Muñoz, cap del Servei de Salut Internacional i investigador de l’ISGlobal.

Roger Paredes ha destacat que l’estudi és “un avenç molt significatiu” i afirma que “obre un camí cap a la curació de la covid-19, possiblement mitjançant el desenvolupament de fàrmacs nous o tractaments combinats”. En una entrevista a betevé, el coordinador de l’estudi ha afirmat que “no és la cura definitiva” perquè el remdesivir té una “eficàcia moderada”, i que ara estudiaran també altres fàrmacs per tenir més informació.

Recuperació més ràpida dels qui prenen remdesivir

Els resultats preliminars de l’estudi —amb participació de 68 hospitals— indiquen que els pacients que van rebre remdesivir van tenir un temps de recuperació un 31 % més ràpid que els que van rebre placebo (p<0,001). En concret, es va reduir en quatre dies l’estada a l’hospital. El temps mitjà de recuperació va ser d’11 dies per als pacients tractats amb remdesivir, en comparació amb els 15 dies per als qui van rebre placebo.

Els resultats també suggereixen millores en supervivència, amb una taxa de mortalitat del 8,0 % per al grup que va rebre el fàrmac enfront de l’11,6 % del grup placebo (p=0.059). El remdesivir és un antiviral dissenyat inicialment contra l’Ebola, però que ara ha demostrat ser eficaç també contra el SARS-CoV-2, agent causal de la covid-19. Paredes ha assegurat que, tot i ser “marginalment significatiu des del punt de vista estadístic”, estem davant d’una “tendència molt esperançadora”.

Primer estudi que demostra l’eficàcia d’un fàrmac contra la covid-19

L’Hospital Germans Trias i Pujol destaca que es tracta del primer estudi amb un màxim rigor científic que demostra l’eficàcia d’un fàrmac per poder tractar la covid-19. En un proper informe, preveu aportar informació més detallada sobre els resultats de la prova, incloses dades més completes.

Tot i així, Roger Paredes ha volgut deixar clar que el remdesivir “és un medicament d’ús intrahospitalari i la gent no el trobarà a les farmàcies“. A més, “està indicat per a persones amb patologia pulmonar, és a dir una minoria dels que tenen coronavirus”, i pot provocar alguns efectes secundaris, com inflamació al fetge o insuficiència renal, per la qual cosa ha subratllat que “no s’ha de donar de manera indiscriminada, sinó només en casos greus”.