Investigadors de l’Hospital del Mar i 17 centres de l’Estat han validat un nou model que permet saber amb antelació si un pacient patirà dolor crònic després d’una operació quirúrgica. La mostra analitza diversos factors com l’edat, l’estat físic, el tipus d’operació, la salut mental del pacient i el dolor preoperatori.

L’estudi, publicat a la revista ‘Pain’, ha seguit 1.088 pacients durant un any i mig. En un 70 % dels casos s’ha complert el pronòstic dels metges, és a dir, han previst si el malalt podria sentir dolor després de l’operació. Un anestesiòleg ha fet un seguiment per saber si els pacients tenien molèsties i si aquestes es mantenien quatre mesos després de l’operació. La mostra ja s’havia analitzat anteriorment a 23 hospitals i prop de 3.000 pacients.

“Reconsiderar algunes intervencions”

L’investigador principal i cap de la Unitat de Dolor del Servei d’Anestesiologia, el Dr. Antonio Montes, destaca que el model permet “donar marge als equips quirúrgics per plantejar-se utilitzar tècniques menys invasives”; i encara assenyala un altre factor més destacat: “Reconsiderar fer determinades intervencions per patologies a les quals no hi ha risc per a la vida del pacient”.

L’estudi podria tenir un gran impacte en la medicina, ja que en determinats territoris com els Estats Units el dolor crònic postquirúrgic podria ser un problema de salut. En determinats casos, els pacients són addictes a determinats medicaments per combatre el dolor que pateixen.