Una cinquantena de persones i representants d’entitats del Raval s’han concentrat aquest dijous davant de la seu que Endesa té a la Gran Via per protestar contra els talls de llum que pateixen des del mes de novembre. Denuncien la mala gestió i el manteniment de la xarxa elèctrica d’aquest barri.

Durant la concentració s’ha llegit un manifest en el qual asseguren que durant molts anys no s’han reforçat les línies del barri i això ha portat als diferents talls durant els últims mesos. Els concentrats, pertanyents a entitats com Acció Riera Baixa, Acció Raval o Raval suport, entre d’altres, afegeixen que la falta de subministrament, en el context de la covid-19, ha fet que empitjori la salut física i mental de les persones.

Les reclamacions dels veïns

Veïns i comerciants del Raval exigeixen a la companyia que actualitzi la xarxa al barri i que s’indemnitzi tant als clients amb bonificacions en les factures com als comerciants per les pèrdues ocasionades. Aquestes són les demandes que fan a Endesa i que han entregat a la seva oficina comercial, però també en tenen per a l’Ajuntament.

Entitats veïnals demanen al consistori que porti aquesta problemàtica a la fiscalia i que reforci els ajuts a la rehabilitació per a l’actualització de les instal·lacions elèctriques a les comunitats de veïns. A banda, demanen a les administracions públiques que defensin els ciutadans de les grans corporacions, protegint i assegurant els subministraments contractats.

Segons les entitats concentrades, en els nou primers mesos de l’any 2020, Endesa ha obtingut uns beneficis nets de 1.700 milions d’euros. Això representa un 38 % més que l’any anterior. Una xifra que contrasta amb l’augment del preu de la llum als clients.

L’Ajuntament acorda amb Endesa crear una taula de treball

Precisament aquest dijous, el consistori s’ha reunit amb directius i tècnics de la subministradora per tractar la problemàtica. Segons el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, la trobada ha acabat “amb alguns compromisos, però poques concrecions”. El que sí que han acordat és la creació d’una taula de treball per fer seguiment dels talls de llum al Raval.

Rabassa critica que Endesa encara no ha facilitat les dades sobre les incidències i els afectats, i emplaça la companyia a assistir al proper Consell de Barri perquè expliqui als veïns què té pensat per posar fi definitivament als talls de llum.