(ACN) La farmacèutica Moderna ha anunciat que la seva vacuna contra el coronavirus ha demostrat tenir una eficàcia del 94,5 %, segons els resultats preliminars dels assajos clínics a gran escala. Mentre aquestes proves en humans continuen el seu curs, els resultats preliminars indiquen que la vacuna protegeix de la covid-19 en la majoria dels casos després de la segona dosi, segons la companyia nord-americana. Moderna ha afirmat que no s’ha detectat cap problema de seguretat “significatiu”. La farmacèutica planeja demanar l’autorització d’emergència per comercialitzar la vacuna “en les pròximes setmanes”.

L’EMA estudia els resultats preliminars de la vacuna

L’Agència Europea del Medicament (EMA) ha començat a estudiar els resultats dels assajos de laboratori de la vacuna de Moderna contra la covid-19. Això significa que l’EMA analitzarà les proves fetes en laboratori mentre continuen els assajos clínics de la vacuna. Normalment, aquesta agència inicia la revisió de totes les proves un cop s’han acabat els assajos en humans i es demana l’autorització, però per accelerar aquest procés ja es comencen a mirar els estudis als laboratoris.

L’EMA va iniciar fa setmanes l’anàlisi dels resultats de laboratori de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca i la de Pfizer-BioNTech. L’agència europea ha decidit ara que també pot començar aquesta “revisió continua” de la vacuna de Moderna perquè “els resultats preliminars” dels assajos suggereixen que “genera una producció d’anticossos i cèl·lules del sistema immunitari que ataquen el virus”. Això no vol dir que pugui determinar encara si la vacuna és segura i efectiva.

Un cop l’EMA tingui suficients evidències de tots els assajos, Moderna podrà demanar formalment l’autorització per comercialitzar la vacuna. Llavors, l’EMA acabarà la revisió de tots els resultats i decidirà si en permet l’ús.