Diverses associacions ecologistes i veïnals s’han unit aquest dissabte al matí per demanar un compromís municipal a fi d’assegurar la supervivència dels horts i els jardins comunitaris en l’actual context de sequera. En forma de cercavila, unes 200 persones, segons la Guàrdia Urbana, han recorregut el carrer del Consell de Cent per denunciar, entre altres coses, que el decret de sequera prohibeix regar aquests espais amb aigua potable.

En aquest sentit, recorden que, amb el decret antisequera a la mà, el reg d’aquests espais amb aigua freàtica sí que està permès. Denuncien, però, que no tenen accés a l’aigua del subsol per mantenir les plantes d’aquests espais vives.

Els veïns que tenen horts i jardins comunitaris temen multes de la Guàrdia Urbana si descobreix que els espais “estan verds per haver-los regat”, encara que “no se sàpiga si s’han regat amb aigua autoritzada”, com ara amb la recollida amb la darrera pluja o amb la sobrant d’haver cuinat.

Si els veïns estan disposats a portar-nos aigua per mantenir els horts verds, els mantindrem verds, passi el que passi”
Josep Garriga, membre Jardins Emma

Reclamen més verd a Barcelona

Que l’escenari escollit de la protesta hagi estat el carrer del Consell de Cent no ha estat casualitat. Els manifestants ho han volgut fer en aquest punt de Barcelona, que fa poc ha incorporat arbres i arbustos, per enviar el missatge de que falten més eixos verds com aquest a la ciutat. “Tenim un 11 % de verd a la ciutat comptant-hi Collserola. Si no tenim en compte la muntanya, baixem al 4 %. L’OMS recomana que el mínim en una ciutat per ser habitable i saludable sigui del 30 %. Per tant el problema és molt gran”, ha dit Xavier Montagut, portaveu de Veus per la Sobirania Alimentària.

Anuncien mobilitzacions en defensa del Parc de Joan Miró

D’altra banda, veïns de la Nova Esquerra de l’Eixample també han anunciat aquest dissabte un nou calendari de mobilitzacions per denunciar la tala d’un centenar d’arbres del Parc de Joan Miró per les obres de l’L8. Les protestes, han explicat, les volen fer coincidir amb la campanya electoral del 12-M. “Com que ara entrarem en un debat de model de país, emplaçarem els polítics per si el seu model inclou una barbaritat com aquesta o està obert a canviar les prioritats”, ha dit el vocal d’urbanisme de l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample, Xavier Riu.

Els veïns plantejaven situar la zona logística de les obres de l’L8 en un dels pavellons del recinte firal de Montjuïc, però la Generalitat va descartar la proposta veïnal.