(ACN / Redacció) Més d’un centenar de funcionaris de presons tornen a tallar aquest dissabte al matí l’accés a diversos centres penitenciaris de Catalunya. A Barcelona, el blocatge dels treballadors es fa a la presó de dones de Wad-Ras, situada al barri de la Vila Olímpica del Poblenou. Segons la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, les internes no surten de les cel·les des de dijous. Les protestes continuen aquest cap de setmana després que dimecres una cuinera de la presó de Mas d’Enric, a Tarragona, morís a mans d’un intern que després es va suïcidar.

En total, són una vintena de persones les que es concentren a les portes de Wad-Ras amb missatges en pancartes en què demanen més recursos i la dimissió dUbasart, i del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó. També hi ha consignes en record a la cuinera assassinada, amb espelmes i un llaç negre com a símbol de dol. Es pot llegir: “Tots som Núria”.

protesta funcionaris preso wad ras
Una vintena de persones protesten a les portes de Wad-Ras.

100 internes afectades a Barcelona

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, aquest dissabte al matí també ha demanat “responsabilitat” a totes les parts “per desescalar el conflicte”. Ubasart ha explicat que el blocatge als centres penitenciaris coincidint amb el cap de setmana està afectant les comunicacions i les visites de familiars que reben els interns. Segons el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, els blocatges afecten en total 1.200 interns, 100 dels quals són internes de Wad-Ras que no poden continuar amb “la vida ordinària”.

En aquest sentit, Calderó ha avisat d’un possible augment de la perillositat si no es pot garantir la convivència a les presons. “Si els interns no poden exercir els seus drets, això pot alterar la convivència”, ha dit. Per tot plegat, Ubasart ha avisat que “és urgent poder recuperar la normalitat del servei tant per als interns com per als treballadors”. D’altra banda, Ubasart ha descartat dimissions a la conselleria. “Estem gestionant una situació molt complexa i necessitem tot l’equip treballant a ple rendiment”, ha afirmat.

Blocatge i tensió a Quatre Camins

També està blocat l’accés al centre penitenciari de Quatre Camins i a la presó de Joves, a la Roca del Vallès. Tot plegat, després que divendres al vespre decidissin aixecar el blocatge a les presons i permetre el canvi de guàrdia dels treballadors 24 hores després. A Quatre Camins un grup de funcionaris han entrat al centre perquè els companys de dintre els han avisat que la situació s’estava posant tensa.

bloqueig funcionaris presó quatre camins
Bloquegen l’accés a Quatre camins amb una foguera.

Denuncien inseguretat dins la presó

A les portes de Wad-Ras, alguns funcionaris han denunciat davant dels mitjans de comunicació la situació en què es troben dins la presó. Denuncien inseguretat i que molts cops la plantilla de treballadors és insuficient. També critiquen que els presos tenen impunitat total quan hi ha agressions cap a treballadors. També troba a faltar una unitat psiquiàtrica.

Segons han explicat, els torns diürns de feina a la presó són d’uns 15 treballadors i els nocturns, de sis o set. El tancament d’aquest dissabte continua perquè no hi ha prou funcionaris per garantir la seguretat tant de les preses com dels treballadors. En tot cas, afirmen que la situació a l’interior del centre és de tranquil·litat i que les internes han pogut sortir de les cel·les al matí per dutxar-se i rebre assistència mèdica si la necessiten.

Sabrià admet que “van fallar coses” a Mas d’Enric

El viceconseller d’Estratègia i Comunicació del Govern, Sergi Sabrià, ha admès que “van fallar coses” a la presó de Mas d’Enric. “És evident que van fallar coses perquè no hi hauria d’haver pogut tenir accés (a ganivets)”, ha dit Sabrià, en declaracions a Catalunya Ràdio, quan se li va preguntar com pot ser que un pres condemnat per un crim amb arma blanca treballés a la cuina. Sobre els blocatges, el viceconseller ha indicat que la situació aquest dissabte “ha millorat moltíssim” respecte a la de divendres i, sobre una possible intervenció dels Mossos, ha assegurat que “està tot preparat per donar solucions”.

Sabrià ha dit que confia que la normalitat s’anirà recuperant de mica en mica a les presons, i ha assegurat que el govern “no està preocupat” perquè hi pugui haver un descontrol als centres penitenciaris.