La Revolta Escolar Barcelona ha organitzat aquest divendres la segona jornada d’aquest curs 2023-24 de talls de carrer simultanis per reclamar que es compleixi la limitació de 30 km/h als entorns dels centres educatius. Les mobilitzacions s’han fet davant d’una vintena de centres escolars a la sortida de les classes, la majoria a partir de les 16.30 h.

El tall de l’Escola l’Arenal de Llevant aplega més d’un centenar de persones

El tall a l’Escola l’Arenal de Llevant ha aplegat més d’un centenar de persones als entorns de centre amb activitats com ara una xocolatada i música. Ja fa temps que les famílies d’aquesta escola reclamen mesures urgents per pal·liar els excessos de velocitat continus que, diuen, es produeixen al davant de l’escola. I dimecres passat un taxi va atropellar una nena de 14 anys quan travessava el pas de vianants del costat de l’escola. Afortunadament, l’impacte no va ser greu.

Aquest centre està situat a la cruïlla del passeig del Taulat amb el carrer de Bac de Roda, una zona molt propera a una de les sortides de la ronda del Litoral. Les famílies expliquen que els vehicles passen a alta velocitat a l’entorn del centre.

Fa cinc anys que demanen a l’Ajuntament que instal·li un radar per evitar ensurts a les entrades i sortides de l’escola. Recorden que fins i tot hi ha un compromís per part del govern que encara no s’ha materialitzat. Segons les famílies, ja s’han esgotat “totes les mesures lògiques” per aconseguir un entorn pacificat.

Demanen reduir la velocitat i més radars

El lema de la convocatòria es “Un vianant té un 80 % de probabilitat de morir en un atropellament si el vehicle va a 50 km/h”. En un comunicat defensen que aquest percentatge disminueix fins al 10 % si la velocitat és de 30 km/h. En aquest sentit, la plataforma critica que l’Ajuntament de Barcelona només ha instal·lat 12 radars en punts fixos d’entorns escolars, i que a més aquests funcionen amb limitacions horàries des de l’estiu passat.

En el text també faciliten dades sobre accidents amb vianants menors d’edat a Barcelona. De mitjana, cada tres dies un menor d’edat és hospitalitzat per haver estat involucrat en un accident de trànsit. En concret, entre el 2018 i el 2021, un total de 427 menors van ser hospitalitzats.

Una revolta que va néixer el 2020

La Revolta Escolar neix a Barcelona al desembre del 2020, amb la mobilització d’un grup de famílies preocupades per la contaminació, el soroll i la manca de seguretat als entorns escolars, especialment en aquelles zones més transitades per vehicles privat.

Per tot plegat, les entitats mobilitzades des de fa temps reclamen una major pacificació als entorns dels centres, i alhora reduir-ne també la contaminació i el soroll. Entre altres mesures demanen que davant de cada escola hi hagi com a màxim un únic carril de circulació de cotxes.