La manca de previsió de pluja per als propers mesos podria agreujar encara més la situació de sequera a l’àrea metropolitana de Barcelona. I segons els experts, això podria tenir conseqüències directes en la qualitat de l’aigua que consumim. Des del CSIC afirmen que, en moments puntuals, si les reserves d’aigua són molt baixes, aquesta podria deixar de ser potable. Ara bé, segons la investigadora Miren López de Alda, els nivells no suposarien un risc per a la salut de la ciutadania.

López de Alda ha explicat a betevé que hi ha dos possibles contaminants: els microbiològics i els químics. En cas que s’arribés a aquesta situació, augmentarien els contaminants químics —els que es fan servir per al tractament de l’aigua— i ressalta que aquests són els menys perillosos. A més, segons l’experta del CSIC, a l’àrea metropolitana hi ha infraestructures preparades per garantir la qualitat de l’aigua, i posa com a exemple la potabilitzadora de Sant Joan Despí.

L’ACA fa “controls constants”

Des de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) afirmen que “s’està fent un important seguiment del control de la qualitat de l’aigua del sistema Ter (Sau-Susqueda) i Llobregat” i que els controls són “constants”. Expliquen que “no preveuen ni a curt ni a mitjà termini un empitjorament de la qualitat als embassaments que posi en risc el tractament de potabilització”. Asseguren també que l’ATL —l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat— ha preparat bé les seves instal·lacions. Per exemple, ha renovat el carbó actiu de la planta potabilitzadora del Ter perquè el seu rendiment sigui òptim.

Els ecologistes alerten dels riscos per a la salut

Des d’entitats com Greenpeace creuen que la situació, a l’estiu, podria ser molt complicada. Julio Barea, responsable de la campanya d’Aigua de l’ONG, explica que quan les reserves cauen “per sota del 10 o el 12 %, la potabilitat de l’aigua baixa” i que això ja s’ha vist “en altres punts de l’estat”. Barea creu que durant molts anys les administracions no han fet els deures i que caldria haver preparat les infraestructures millor per poder afrontar la sequera. Creu que la situació ja es veia a venir, “pel canvi climàtic i per l’augment del consum”.