Ciutat Vella avança el tancament de restaurants, terrasses i supermercats per reduir el soroll nocturn als quatre punts més conflictius durant la nit: els carrers de Joaquín Costa i dels Escudellers i les places dels Àngels i de George Orwell. La mesura afectarà 53 locals restauració, 90 establiments de venda d’alimentació i 13 terrasses, segons les dades municipals. D’aquesta manera, el districte vol reduir la contaminació acústica en aquestes zones, una lluita que es reforçarà amb plans d’inspecció específics i amb més presència de la Guàrdia Urbana.

En concret, la restauració haurà de tancar a les 2 h (l’horari actual acaba a les 3 h), mentre que els establiments de venda alimentària hauran d’abaixar la persiana a les 22 h. Pel que fa a les terrasses, s’hauran de recollir com a màxim a les 23 h durant tota la setmana, de dilluns a diumenge. A més, es limitaran els concerts i esdeveniments en aquests carrers i s’hi restringiran activitats noves. Segons les dades municipals, se’n beneficiaran 13.000 veïns: 8.500 a la zona de Joaquín Costa i la plaça dels Àngels i 4.500 a plaça George Orwell i Escudellers.

Límits de persones a les taules de les terrasses

En el cas de les terrasses, l’Ajuntament ha previst més restriccions, a banda de l’horari. Es limitarà el nombre de mòduls permesos a cada establiment i es prohibirà unir taules. A cada una hi podrà haver com a màxim quatre persones o bé un nucli familiar. D’aquesta manera, es volen ubicar els grups grans a l’interior dels locals. A més, taules i cadires de les terrasses hauran de tenir taps de plàstic per reduir-ne el soroll i les cadenes amb què es lliguen durant la nit també hauran d’estar plastificades.

El consistori preveu que les mesures entrin en vigor un cop s’hagin fet tots els tràmits administratius necessaris, un període en què els locals podran presentar al·legacions i que es preveu que s’allargui durant més d’un mes. D’aquesta manera, Ciutat Vella emprèn un camí semblant al del carrer d’Enric Granados, on les terrasses també hauran de tancar una hora abans.

Els sonòmetres constaten que hi ha massa soroll

La mesura s’ha pres després d’analitzar les dades de soroll captades pels sonòmetres que es van instal·lar a mitjans de juny. Segons l’Ajuntament, els aparells han permès constatar la contaminació acústica nocturna, que supera en 3 decibels els nivells permesos de manera continuada. El soroll permès se supera tots els dies de la setmana i en alguns moments fins i tot s’ha arribat a sobrepassar el llindar en 10 db.

Més enllà dels quatre espais on ara es limita l’activitat, l’Ajuntament ha avançat que es prendran més mesures en altres punts de Ciutat Vella. En concret, en dos carrers en què també s’han detectat nivells sonors alts: Allada-Vermell i Almirall Churruca. El consistori assegura que estarà amatent per evitar que el problema es traslladi a altres punts del districte i, en cas que sigui així, s’hi instal·laran sonòmetres per comprovar els nivells de soroll.