L’Ajuntament de Barcelona ha impulsat una prova pilot per acompanyar infants amb discapacitat als parcs de la ciutat i també per a famílies en què siguin el pare o la mare els qui tinguin alguna dificultat. Personal especialitzat els acompanya per tal que puguin gaudir dels espais de joc. El regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, ha remarcat que, més enllà de la infraestructura, “també cal tenir present un component de servei, de prestació d’ajut o suport”.

Segons l’Ajuntament, es tracta d’una iniciativa pionera que converteix Barcelona en un “referent mundial pel que fa a la inclusió i l’accessibilitat universal”. De fet, asseguren que és la primera ciutat de tot Europa que aplica un projecte com aquest. El servei s’ha dissenyat amb la participació d’entitats del sector i amb famílies del col·lectiu i preveu que hi hagi un monitor per a cada infant o família.

Acompanyament a infants i adolescents

El servei es dirigeix a infants i adolescents de tres a 15 anys amb discapacitat i amb reconeixement de situació de dependència, o bé a pares, mares o tutors legals en situació de discapacitat. Cada família disposa de 60 minuts d’assistència per sessió, amb un màxim de 10 sessions per usuari. De moment, la prova pilot s’ha dividit en dos períodes: del 4 de juliol al 7 d’agost i del 29 d’agost al 27 de novembre.

En el cas dels infants, l’objectiu és facilitar-los el joc i potenciar la interrelació amb altres. En canvi, si la persona amb discapacitat és l’adult, se l’acompanya fins a la zona de jocs i se l’assisteix en les tasques que necessiti per poder acompanyar els fills. Les persones que han participat en la prova pilot han estat proposades per les entitats que col·laboren en l’estudi.

Servei de monitoratge per a infants o famílies amb discapacitat

“És difícil trobar espais de joc per a nens amb discapacitat”

Els pares del Marc, Xavi Gonzàlez i Mar Peláez, són una de les famílies que han començat a anar al parc acompanyats d’una monitora. Asseguren que estan “molt il·lusionats” perquè a Barcelona “hi ha molts parcs, però és difícil trobar espais de joc per a nens amb discapacitat“. A més, la Mar assegura que, només en la primera sessió, “ja vam descobrir coses que es poden fer en un parc amb el Marc i que nosaltres no havíem pensat”.

Estem molt il·lusionats perquè és un gran suport, psicològicament també t’ajuda, i et poden donar eines per poder jugar amb el Marc
Mar Peláez, mare del Marc

Marie-Pierre Caire, mare del Bruno, també destaca el suport psicològic que representa el projecte. En el seu cas, ella i el seu fill formen una família monoparental i assegura que “moltes vegades em costa molt fer la transferència als elements de joc i he de recórrer a altres famílies del parc perquè m’ajudin“. Per això, diu que comptar amb un monitor personalitzat “dona una tranquil·litat també emocional“.

El vincle amb el monitor, la clau del servei

Ràtio Associació és l’entitat encarregada de gestionar aquest nou servei d’acompanyament municipal a persones amb discapacitat i a les seves famílies. Les monitores tenen experiència i formació en aquest tipus de suport que intentarà ser el més personalitzat possible: “Cadascun dels usuaris té unes necessitats diferents en funció de la seva discapacitat i per això és important conèixer-les i crear vincles. Per això intentarem que cada usuari del servei estigui acompanyat sempre per la mateixa persona.” Explica la responsable de Ràtio Associació, la Maite Molinos.

La idea és crear vincles i cobrir les necessitats de les famílies en l’hora de joc que compartim
Maite Molinos, Ràtio Associació

L’entitat té previst atendre una trentena de famílies al llarg del projecte pilot que s’estendrà fins a finals de novembre.

21 parcs inclusius a Barcelona

De moment, a Barcelona hi ha 21 parcs que l’Ajuntament considera que són totalment inclusius, però l’objectiu és que n’hi hagi cada vegada més. El consistori en té 11 més que amb “petits ajustos” seran “plenament accessibles”, segons Riera. I de manera paral·lela, hi ha 10 àrees noves de joc inclusiu que s’estan dissenyant.

A mesura que s’avanci en la prova pilot, el consistori farà una “avaluació rigorosa” del servei per analitzar-ne l’impacte i els beneficis en els infants i les famílies. En espera de l’informe, l’Ajuntament assegura que la proposta ha tingut una bona acollida entre el col·lectiu.