Ciutat de la justícia

(ACN/redacció) Un informe del Consell de Col·legis de l’Advocacia de Catalunya (CICAC) denuncia que bona part dels edificis judicials no garanteixen una bona atenció a les víctimes de violència masclista. Així, dels 49 partits judicials, hi ha almenys 13 seus judicials sense espais específics habilitats i set més amb espais poc adequats. La resta, 29, amb més o menys condicions, tenen espais raonablement satisfactoris per a les víctimes.

El CICAC també assegura que hi ha diferències dins del mateix partit judicial segons si és un jutjat especialitzat, un jutjat ordinari o el jutjat de guàrdia. L’informe, al qual ha tingut accés l’ACN, s’ha traslladat al Departament de Justícia i al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). En alguns llocs on sí que hi ha espais específics per a les víctimes hi ha el problema que només són aptes per a una víctima i la intimitat es dificulta si hi ha més d’una denunciant simultàniament.

Les denúncies per violència masclista augmenten un 5 %

Evitar la revictimització de les dones

Sovint la manca d’espai fa que víctima i agressor, o els seus acompanyants, es puguin trobar als passadissos, sales d’espera, replans o recepció. Quan es vol preservar una mica la intimitat de la víctima se la sol tancar en una habitació petita, un arxiu o un cubicle, cosa que encara la revictimitza més, perquè no té llibertat de moviments. Molt sovint són els funcionaris els qui intenten evitar el contacte visual entre denunciant i denunciat. En canvi, l’agressor, si no està arrestat, es pot moure lliurement per bona part del jutjat.

En el cas de la Ciutat de la Justícia de Barcelona hi ha una sala tancada, només amb cadires, però totes les denunciants són allà dins i no hi ha prou intimitat. Al mateix complex judicial però a l’Hospitalet de Llobregat, es dona una situació similar, però la sala no està ni tancada.

El TSJC veu “deficitari l’estat de moltes dependències”

En un acord al qual ha tingut accés l’ACN, el TSJC constata “l’estat deficitari de moltes d’aquestes dependències, allà on n’hi ha, ja que no són pocs els partits judicials que no s’han arribat a dotar de les instal·lacions específiques on les víctimes puguin esperar que es realitzin les diligències judicials amb la tranquil·litat i l’assossec que requereix una situació tan angoixant”.

L’Estatut de la víctima, del 2015, reconeix el dret de les víctimes a la protecció i a rebre un tracte respectuós, professional, individualitzat i no discriminatori. Així mateix, la llei preveu que les dependències on es desenvolupin els actes del procediment penal, inclosa la fase d’investigació, estiguin disposades de manera que s’eviti el contacte directe entre les víctimes i els seus familiars, d’una banda, i el sospitós de la infracció o acusat, de l’altra. I també preveu que se’ls pugui prendre declaració en dependències especialment concebudes o adaptades a aquesta finalitat.

Per tot això, la Sala de Govern del TSJC ha acordat per unanimitat traslladar l’informe al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per tal d’instar el Departament de Justícia a construir i millorar dependències que respectin els drets de les víctimes.