paparra
Foto: Erik Karits

Les sortides a la natura es multipliquen durant les vacances d’estiu i, per tant, augmenta el risc de patir picades d’insectes, entre els quals, paparres. Per això el Sistema d’Emergències Mèdiques ha fet una crida a través de les xarxes socials a estar-ne alerta i recorda les malalties que poden transmetre. Segons el Departament de Salut, aquestes patologies podrien ser la febre botonosa, la malaltia de Lyme, la febre hemorràgica de Crimea-Congo o la tularèmia.

Per tot plegat la Generalitat fa una sèrie de recomanacions per prevenir les picades i per saber què s’ha de fer en cas que això passi. La campanya es va estrenar el 2017 i ara, en plena època estival, es torna a recuperar.

Roba adequada en les activitats a l’aire lliure

Una de les recomanacions que es fan en el cas d’activitats a l’exterior, com senderisme, o si es viatja a zones endèmiques és dur roba de màniga llarga. Salut diu que és millor que sigui de color clar, ja que serà més fàcil detectar les paparres. Es recomana no dur sandàlies o calçat obert i utilitzar sempre botes tancades amb mitjons que cobreixin la part inferior dels pantalons. També cal evitar el contacte amb zones que tinguin una vegetació alta i espessa.

Pel que fa a l’ús de repel·lents, es recomana no aplicar-los en infants menors de dos anys —s’ha de consultar el pediatre si és possible— i informar-se sobre l’ús adequat (cal evitar, per exemple, el contacte amb les mucoses i ferides). Pel que fa als animals de companyia, es recomana fer servir un antiparasitari específic.

Salut indica que les picades de paparra normalment no són doloroses i que, de vegades, els insectes adherits poden passar desapercebuts. Per això alerten que cal revisar-se bé el cos: especialment el cap, el coll, els plecs corporals —com ara les aixelles o darrere dels genolls—, dins i fora de les orelles, dins el melic i al voltant de la cintura.

En el cas de les persones que treballen en un entorn natural o rural (ramaders, pagesos o forestals, per exemple) es recomana fer servir guants durant la manipulació d’animals.

I què fer si ja ens han picat?

L’Agència de Salut Pública recorda que la majoria de paparres no estan infectades i que, en cas d’estar-ho, necessiten unes hores per transmetre la malaltia. En cas de detectar-ne una al cos, és important treure-la al més aviat possible i es recomana que, preferiblement, ho faci un professional sanitari.

I com es treu una paparra?

Cal evitar els remeis tradicionals com l’alcohol o l’oli. Es recomana subjectar l’insecte amb unes pinces de punta fina al més a prop possible de la pell i estirar suaument cap amunt, sense aixafar la paparra ni trencar-la i evitant que alguna part de l’insecte quedi a dins. Després cal netejar la ferida amb aigua i sabó i aplicar-hi un antisèptic.

Finalment, si durant el mes següent a la picada apareix erupció a la pell, febre o malestar, recorden que cal anar al metge i explicar que ens ha picat una paparra.