La corba de la cinquena onada de covid-19 a Barcelona s’ha doblegat però l’escenari que ha deixat al mapa de la ciutat torna a ser desigual entre barris. Actualment, la meitat dels 10 territoris més tocats pel coronavirus pertanyen a Nou Barris i cinc dels 10 menys afectats són a Sarrià – Sant Gervasi. Carme Borrell, gerent de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, ha confirmat que aquestes desigualtats en l’impacte de la covid-19 també es tradueixen en diferències d’accés a la vacuna. “Una política universal com la vacunació no està arribant a tothom”, ha assegurat Borrell.

Amb les xifres del mes d’agost, els barris amb la incidència de covid més alta quadrupliquen la taxa de les zones amb dades més optimistes. És el cas de la Trinitat Nova i el Raval, amb 800 casos per cada 100.000 habitants, en contraposició amb la Bonanova i Sarrià, amb una taxa de 200 contagis.

Un canvi de patró en les dades

Els tècnics de l’Agència de Salut Pública de Barcelona es van sorprendre al juny quan van començar a detectar que la cinquena onada es disparava en barris de la part alta com les Tres Torres o Pedralbes. “Ens va cridar l’atenció el canvi de patró d’aquesta cinquena onada, que afectava els barris més privilegiats“, explica Borrell.

Però després això ha tornat a canviar i un altre cop, com ha passat en onades anteriors, els territoris més afectats són els que tenen un nivell socioeconòmic més baix.

Crida a la vacunació

Amb aquest panorama sobre el terreny, Borrell considera que “la vacunació és la mesura més important que tenim” damunt la taula. Tot i els esforços de les administracions per vaccinar la població, Borrell ha explicat que hi ha factors estructurals més difícils d’abordar.

“La feina que fas, els contactes que tens o la casa on vius acaben influint en l’impacte de la pandèmia i la vacunació”. Actualment, el Raval Sud és l’àrea bàsica de salut menys immunitzada en totes les franges d’edat.

Sisena onada a la vista?

Actualment tots els indicadors de la pandèmia avancen en la bona direcció, però gairebé ningú tanca la porta a una sisena onada. “Si tot segueix així, anem bé, però el que ha passat aquests dies al carrer amb les festes de Gràcia no ajuda i haurem d’estar expectants les properes setmanes”, ha opinat la gerent de l’ASPB. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, també ha confirmat que “la sisena onada és molt probable que arribi”