La cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins, ha demanat millorar la comunicació entre jutges i sanitaris, en relació amb la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de rebutjar la petició del toc de queda feta pel govern català. Campins ha qualificat la decisió del tribunal com una mala notícia. Amb relació al toc de queda (que només s’aplica a 19 municipis dels 62 que volia la Generalitat), ha dit que “potser els jutges han pensat que es demanava per evitar destrosses i violència als carrers, quan el motiu principal era la salut pública”.

Campins també ha insistit que hi ha dues “realitats independents”, perquè “al carrer sembla que la pandèmia s’hagi acabat”, però “dins l’hospital la situació no és normal”. En aquest sentit, l’epidemiòloga ha lamentat que “les botellades i les festes amb aglomeracions de persones sense mascareta i sense distància entre elles són factors de risc i de transmissió”.

Campins ha assenyalat també que “la vacunació és molt útil per evitar hospitalitzacions, complicacions, ingressos a UCI i morts”. Però, ha recordat que “una persona vacunada pot infectar-se” i encara que normalment pugui presentar un quadre més lleu i sense complicacions “si s’infecta” pot transmetre el coronavirus.

Segons Argimon, fer pujar els contagis “és molt fàcil” però “reduir-los costa mesos”

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, també s’ha referit a la decisió del TSJC. En referència a una de les justificacions del tribunal per rebutjar l’ampliació del toc de queda, ha dit que sumar contagis nous “és molt fàcil”, però reduir-los costa mesos com ha quedat demostrat en altres onades de la pandèmia. En aquest sentit, ha puntualitzat que “quan estàs baixant necessites totes les eines perquè el descens sigui el més efectiu i durador possible”.

El conseller de Salut ha recordat que tot i que els contagis i la pressió assistencial van de baixa és important seguir buidant els hospitals de malalts de covid-19 al més ràpid possible per poder atendre altres malalties.

També el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha lamentat la decisió del tribunal.