Un veí de Nou Barris ha presentat una denúncia al jutjat de guàrdia contra l’Ajuntament de Barcelona per l’atac d’un porc senglar. Afirma que un d’aquests animals el va mossegar el 12 d’agost a tocar del Parc d’Atraccions del Tibidabo.

Xavier Bosch considera que “hi ha una població excessiva de porcs senglars a Collserola” i recorda que al seu barri, per exemple, s’han hagut d’adaptar els menjadors de les colònies de gats per evitar que els senglars s’acabin el menjar dels felins. Així, Bosch ha interposat la denúncia “amb l’objectiu que els responsables es posin d’acord per prendre la mesura adequada per controlar la població” d’aquests animals.

Com són les batudes de caça de porcs senglars a Collserola?

De veure estels, a les urgències de l’hospital

Segons explica Bosch, van anar al Tibidabo per veure les Llàgrimes de Sant Llorenç en família, però la visita va acabar a les Urgències de l’Hospital Vall d’Hebron. En Xavier, la seva dona, María José, i els tres fills s’havien assegut en un banc de la carretera de Vallvidrera, a tocar de l’entrada al parc d’atraccions. Des del banc veien com altres persones donaven menjar a un grup de senglars quan, de sobte, alguns animals se’ls van acostar.

La família es va aixecar del banc i, a peu, va marxar d’allà, carrer amunt, cap a l’entrada del parc, i es van veure “envoltats per quatre senglars”. Bosch recorda que “vam dubtar si moure’ns o quedar-nos quiets” i van optar per la segona opció. “Primer van intentar arrencar-li la motxilla a la meva dona, i en no poder, un altre es va dirigir cap a mi”.

En aquest moment, confessa: “Pensava que volia menjar, o que m’envestiria, però no”. I de sobte, “va fer pam! i em va fer una mossegada impressionant“, relata.

Una ferida de cinc centímetres

Al Servei d’Urgències de l’hospital van guarir-li la ferida, d’uns cinc centímetres, i dies després va rebre la vacuna antitetànica, davant del risc sanitari que comportava.

La ferida que va patir Xavier Bosch, d’uns cinc centímetres

Ara, la ferida millora, però en Xavier assegura que han aparegut altres seqüeles “psicològiques”. Explica que “la meva filla diu que no vol sortir als vespres perquè hi ha porcs senglars”.

El Parc de Collserola detecta un canvi de comportament en els porcs senglars

El cas d’en Xavier no és aïllat. Aquest agost, una altra dona també va patir la mossegada d’un senglar al Mirador de Montbau. De fet, el Consorci del Parc Natural de Collserola afirma que hi ha hagut més casos i que han notat un canvi de comportament d’una part de la població de senglars. Concretament, aquells que es mouen pels espais més propers a zones urbanes.

El parc vol deixar clar que no és que siguin més agressius, sinó que han perdut la por als humans i tenen el comportament propi de la fauna salvatge. Que s’hagin acostumat a la presència de gent al parc i, en conseqüència, hi hagi més atacs s’explica per dos motius. D’una banda, per l’increment destacat de visitants a Collserola. Segons les xifres del parc, el primer trimestre del 2021 hi va haver 2.100.000 visites, un 76 % més respecte a l’any 2019. D’altra banda, aquests animals s’acosten més als ciutadans perquè molts acostumen a donar-los menjar.

Alimentar els senglars està prohibit

Segons les ordenances municipals, alimentar els porcs senglars està prohibit i qui ho faci pot acabar amb una sanció. Al parc hi ha cartells que adverteixen d’aquest fet i en l’últim any el consorci n’ha col·locat més per avisar la població. Precisament, la dona que va patir la mossegada d’un senglar aquest mateix agost va posar una denúncia contra el parc perquè considerava que no hi havia prou indicacions del perill que poden suposar aquests animals.

Cartell instal·lat al Parc de Collserola que recorda la prohibició de donar menjar als senglars