Tot i que la pèrdua de l’olfacte i el gust no són símptomes oficials del coronavirus, les cerques a Google relacionades amb aquests dos sentits han crescut en els darrers dies arreu del món i també a Espanya. Milers de ciutadans han consultat sobre la pèrdua d’olfacte, coneguda com a anòsmia, i la pèrdua de gust, anomenada agèusia, coincidint amb el punt àlgid d’expansió de la covid-19 arreu del món. Tant és així que, tot i que a Catalunya no s’han afegit com a símptomes, l’associació ENT UK, de metges britànics, ja va alertar a l’agència de salut pública del Regne Unit sobre la necessitat de prestar-hi atenció.

En una carta enviada pels metges britànics a l’agència de salut pública anglesa, s’assenyalava que la pèrdua d’aquests sentits podia ajudar a identificar nous casos de coronavirus en pacients que no presentessin cap dels altres símptomes detectats fins al moment provocats pel virus. Com es pot veure al gràfic, les cerques a Google arreu del món sobre aquest nou símptoma encara per confirmar s’han multiplicat a partir de mitjans de març.

A Espanya, també s’observa com les consultes relacionades amb aquests dos sentits, comparades amb els altres com l’oïda i la vista, també han crescut de forma molt acusada fins a estabilitzar-se, però mantenint-se amb un volum de cerques més elevat que el que seria habitual.

De fet, si profunditzem una mica més, podem veure on es concentren les principals cerques a Espanya. L’interès pel sentits de l’olfacte, per exemple, es concentra en les comunitats autònomes de Castella-la Manxa, Madrid, Castella i Lleó, el País Basc i Catalunya, amb cerques relacionades específicament, i en auge, sobre la pèrdua dels sentits. Precisament algunes d’aquestes comunitats són on més casos de coronavirus s’han detectat a l’estat.


Símptomes del coronavirus reconeguts per Salut

  • Es consideren símptomes lleus de la covid-19: febre, tos, malestar general, mucositat, dolor generalitzat als ossos i músculs, nàusees, vòmits i diarrea.
  • Es consideren símptomes greus del coronavirus: dificultat respiratòria sobtada i febre sostinguda al llarg de diversos dies i que no disminueix tot i prendre antitèrmics com el paracetamol.