Els veïns del carrer de Loreto, a la cantonada amb el carrer de Bordeus, han tingut un ensurt important aquest dimecres al vespre. Un arbre de grans dimensions, tot apunta que un plataner, va caure cap a les 21 h en aquest punt sense causar ferits. Segons ha avançat ‘El Periódico’, el tronc de l’arbre no va arribar a tocar el terra, ja que el va frenar un vehicle d’obres que estava aparcat just al costat. En aquest punt s’està reurbanitzant la vorera i l’arbre va quedar recolzat a sobre de la maquinària. Els Bombers de Barcelona van fer servir una serra per tallar-ne el tronc i les restes.

S’analitzen les causes de la caiguda

Segons han confirmat fonts municipals, aquest dijous al matí els tècnics han revisat l’arbre per determinar les causes de la caiguda, que encara s’estan analitzant. De moment, per precaució s’ha demanat que els responsables de l’obra assegurin i protegeixin els arbres de la zona mentre es fa aquesta anàlisi.

Alguns veïns assenyalen, precisament, les obres com a possible causa de l’incident. Creuen que les arrels han quedat al descobert pels treballs i que això podria haver desestabilitzat l’arbre. De fet asseguren que ara fa uns dies i a pocs metres de distància ja va caure un altre arbre una coincidència que els preocupa.

Una possibilitat que tampoc descarta un dels experts en seguretat d’arbres consultats per betevé.

El tercer incident amb arbres en pocs dies a Barcelona

Aquest mateix dilluns un altre arbre de cinc metres també va caure a Gràcia, just al davant de l’Escola Jujol. L’incident va passar en plena sortida de classes, però, afortunadament, no hi va haver ferits.

Pocs dies abans, el divendres 15 de setembre, es va produir un incident similar just davant d’una escola, la dels Jesuïtes de Sant Gervasi. Va passar just quan sortien els alumnes del centre, al carrer de l’Avenir, número 19. En aquest cas tampoc va resultar ferit ningú.

Crida a la calma

El biòleg Roger Pasola insisteix que a l’any cauen un centenar d’arbres a Barcelona i que ara mateix les xifres no són preocupants. Pasola creu que el comprensible interès mediàtic que desperta la caiguda d’arbres pot crear la sensació que aquests accidents es produeixen més sovint del que les xifres reals indiquen.

Aquest expert en seguretat d’arbres també apunta que amb el canvi climàtic caldrà canviar l’actual política de l’arbrat urbà i afavorir la creació de boscos urbans. Els arbres, assegura Roger Pasola, aguanten millor les inclemències meteorològiques si es troben agrupats i formen petits boscos.

Mesures per evitar la caiguda de les palmeres

L’Ajuntament de Barcelona ha començat a prendre mesures per evitar la caiguda de palmeres a la ciutat, després de la mort d’una noia al Raval aquest estiu. Això inclou la tala de més de mig miler d’exemplars i la revisió d’aquest tipus d’arbrat per evitar més accidents.