familiar visita un usuari de residència

(ACN / Redacció) Les persones majors de 65 anys que viuen en residències, que han passat la covid-19 i que han estat vacunades, tenen més anticossos que les persones que no han passat la malaltia, tres mesos després de rebre el vaccí. Són els resultats inicials d’un estudi dut a terme per l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l’Atenció Primària Metropolitana Nord.

Segons l’informe, les persones que no han passat la covid-19, mostren nivells molt baixos d’anticossos protectors tres mesos després de rebre la pauta completa de la vacuna.

La investigadora principal del grup de Recerca Translacional en Immunologia i Envelliment (TRIA) d’IrsiCaixa, Marta Massanella, ha apuntat que la resposta de les persones grans a les vacunes o les infeccions és diferent ja que el seu sistema immunitari està envellit i les cèl·lules que haurien de protegir-les són menys eficients.

Més probabilitats de patir covid greu

Aquesta resposta immunitària compromesa i una alta probabilitat de patir diverses malalties cròniques fan que les persones grans tinguin més probabilitats de patir una covid greu.

Els investigadors expliquen que aquest estudi suposa un primer pas per conèixer fins a quin punt estan protegides les persones grans i remarquen la importància de continuar fent un seguiment de la seva resposta immunitària. El director de l’IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, ha explicat que les dades fan plantejar-se la necessitat d’adaptar la pauta de vacunació que rep aquest grup d’edat, sobretot els que no han passat la infecció.

Seguiment a 98 persones

Per poder avaluar la resposta immunitària de les persones grans, els investigadors van fer un seguiment de 98 residents de tres centres geriàtrics de l’Àrea Metropolitana Nord. La mitjana d’edat de la mostra era de 87 anys. Un 80 % es va infectar durant la primera onada de la pandèmia i, més tard, tots van rebre la pauta completa de la vacuna de Pfizer. Es van obtenir mostres de sang de tot el grup abans de la vacunació i tres mesos després.