Un gran mosaic de trencadís guarneix 60 metres del pendent d’entrada a l’Escola Mestre Morera. És un projecte que l’entitat Ciutat Aqüeducte va impulsar fa uns anys i que ara està a punt de culminar, després de dos anys de crear dibuixos i tallar i enganxar rajoles amb els alumnes. El mural està pensat perquè a partir dels personatges i escenes que hi surten es puguin explicar faules, contes i també episodis històrics de Nou Barris. De rerefons, han reproduït lemes extrets d’Anselm Clavé, com una reivindicació de l’equitat educativa.

Un 70 % de la ceràmica reciclada prové de Ciutat Meridiana

Per construir el trencadís s’ha emprat material bàsicament reciclat i provinent del barri. “Hem tingut rajoles que ens han arribat des de Vilassar de Mar o fins i tot de Suïssa, però el 70 % de la ceràmica han estat tasses, plats, rajoles, pedres… que els infants han trobat pels carrers de Ciutat Meridiana i han anat portant”, explica Bernat Rocabert, l’artista resident a l’escola que, juntament amb Noemí Rocabert, ha coordinat l’elaboració del mural des del projecte Ciutat Aqüeducte.

Durant mesos hem anat emmagatzemant les rajoles, tasses, plats o pedres que trobaven els infants pel carrer
Bernat Rocabert, artista de Ciutat Aqüeducte

Faules i contes a partir del trencadís

L’entitat té com a motivació la defensa de l’equitat cultural i educativa. Per això bona part del mosaic el protagonitzen figures d’animals, follets i personatges de contes, com ara el Patufet, el Peix Irisat o Puff el Drac Màgic. D’aquesta manera, des de l’escola es pot fer servir el mural com a excusa per explicar contes i faules. “Hi ha animals i personatges de faules catalanes i universals i permeten entroncar amb un projecte preciós de l’Escola Mestre Morera, que és filosofia 3-18, un projecte que ensenya i motiva els alumnes a reflexionar”, apunta Noemí Rocabert.

Fragment del mosaic de l’Escola Mestre Morera dedicat a la història de Nou Barris

Capítols de la història local

Però el projecte del mural és més ambiciós i també vol donar peu a parlar sobre la història del barri. Per això s’han aplegat en un dels trams elements que fan referència a lluites com la cacera de rates de Ciutat Meridiana o el segrest del bus que va protagonitzar el veí Manuel Vital per reivindicar el transport públic a Nou Barris.

També hi ha elements històrics, com la segona torre del Baró —desapareguda amb la construcció de la Meridiana—, el castell de Torre Baró, les bòviles de la zona o els aqüeductes.