dones xerrant d'esquenes amb mascareta a les corts

(ACN) La bretxa salarial de gènere va caure per cinquè any a Catalunya el 2019 i es va situar en un 20,6 %, el valor més baix de la sèrie històrica, que recull dades des del 2008, segons un informe elaborat per l’Observatori del Treball i Model Productiu.

El 2019, les dones catalanes van cobrar prop de 500 euros menys al mes que els homes, un descens d’1,5 punts respecte al 2018 que s’explica per l’increment del salari mínim interprofessional, que va créixer un 22,3 % aquell any i que va portar el sou de les dones a pujar un 3,1 % i, el dels homes, un 1,1 %.

En aquest sentit, el conseller d’Empresa, Roger Torrent, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, han reclamat adaptar l’SMI a la realitat catalana, i apujar-lo fins als 1.200 euros.

Entre 25 i 30 anys, encara, per erradicar la bretxa

Tot i la reducció de sis punts de la bretxa entre 2014 i 2019, Verge ha advertit que a aquest ritme es trigarà entre 25 i 30 anys a erradicar la bretxa salarial, que és una de les mostres de la “desigualtat estructural” que pateixen les dones.

No podem ser complaents, ja que segueix sent una xifra intolerable que disminueix a un ritme massa lent, tan sols 4,8 punts percentuals de descens en aquest període de 13 anys
Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes

La consellera ha recordat les conseqüències sobre la vida de les treballadores, sobretot en l’estructura salarial més baixa. “Són 498 euros mensuals de diferència i gairebé 6.000 a l’any, cosa que impacta en la capacitat de consum, de pagar el lloguer, en la vida i és el que ens està explicant entre altres factors la feminització de la pobresa”, ha dit Verge.

En aquestes bandes salarials inferiors, els sous han crescut amb més força per l’increment de l’SMI, segons ha detallat la directora de l’Observatori del Treball i Model Productiu, Manuela Redondo. En aquest sentit, durant el 2019 es va detectar un increment salarial del 7 % entre les dones que cobraven menys de 13.500 euros, que són un 25 %. En canvi, en el cas del 10 % d’homes que ingressaven menys que aquesta quantitat, el sou va augmentar un 5,2 %.

Plans d’igualtat obligatoris a empreses, a partir del 8 de març

A partir del 8 de març entrarà en vigor l’obligatorietat de tenir un pla d’igualtat per les empreses de més de 50 treballadors i s’iniciaran actuacions per aquest tipus d’empreses. En aquest sentit, la Inspecció de Treball va fer 240 intervencions per controlar el desplegament d’aquestes eines durant el 2021, que van resultar en 136 infraccions, un 491 % més que l’any anterior.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha avisat que ja s’han posat en marxa les campanyes per donar compliment als plans d’igualtat i ha avisat que la Inspecció perseguirà les irregularitats que es derivin de la nova aplicació de la norma.

El cos d’inspectors també ha incrementat les actuacions en l’àmbit de la igualtat en general amb un 46 % d’investigacions més que el 2020, arribant a les 808. Aquestes actuacions van resultar en 187 infraccions en casos de discriminació per raó de sexe, assetjament o dret a conciliació, un 282 % més que l’any anterior.