Sants Badal rambla mascaretes covid
Sants Badal rambla mascaretes covid

La pandèmia ha entrat en una nova fase a Catalunya i el govern de la Generalitat ja ha activat l’estratègia per gripalitzar la covid. Els propers dies, el Departament de Salut deixarà de comptar tots els casos de covid, per passar a fer seguiment, només, a les persones vulnerables i els qui treballen en els seus entorns. Tal com va anunciar al gener el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, es posa en marxa un nou sistema de vigilància epidemiològica, que implica una manera diferent de gestionar la pandèmia.

En la mateixa línia, el Ministeri de Sanitat també va anunciar fa uns dies que el proper dilluns s’eliminaran les quarantenes pels positius de covid asimptomàtics o amb símptomes lleus.

Baixes, amb criteris clínics

En aquest marc, també s’ha anunciat que les baixes per incapacitat temporal es faran amb criteris clínics. És a dir, en funció dels símptomes, tret que es treballi amb persones vulnerables. A més, les proves d’autodiagnòstic deixaran de ser considerades com a oficials. En questa línia, ja fa un mes que no es poden comunicar els positius a les farmàcies. Pel que fa al seguiment de contactes estrets, ja se’n va deixar de fer el rastreig en la modificació anterior del protocol.

Proves, només, a determinats col·lectius

Amb aquest canvi, la població general no caldrà fer-se cap prova per saber si es té la covid. De fet, Salut explica que s’haurà d’actuar com es fa amb qualsevol altre malaltia, és a dir, quedar-se a casa en cas de trobar-se malament i anar al metge només quan els símptomes persisteixin o empitjorin. “Si et trobes malament t’has de comportar igual si és covid, grip o qualsevol altre virus. T’has de cuidar i no veure persones vulnerables”, ha explicat Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública. Ara bé, hi ha determinats casos en què sí que es mantindran les proves diagnòstiques:

  • Població vulnerable: majors de 60 anys, persones amb immunodepressió i embaràs.
  • Àmbits amb persones vulnerables: centres sanitaris, sociosanitaris i altres espais amb persones vulnerables. també els treballadors que donen suport o cures de persones vulnerables.
  • Gravetat clínica: pacients amb un quadre d’infecció respiratòria aguda que requereixi ingrés hospitalari.
  • Antecedent epidemiològic: quan es tingui constància que els darrers 14 dies ha estat en alguna regió on estigui circulant una “variant d’interès”.

Pel que fa a les quarantenes, únicament es mantindrà la recomanació de fer un aïllament de cinc dies en aquells pacients o residents de centres sanitaris i residències de gran que tinguin la covid. En el cas de professionals de la salut o que treballin amb persones vulnerables que tinguin símptomes o donin positiu no hauran de fer quarantena, però no aniran a treballar per no posar en risc l’entonr.

Vigilància sentinella

Els canvis en el recompte de casos postitius es pot posar en marxa perquè no ha aparegut cap variant nova, i la dominant, l’òmicron, afecta de manera lleu una població majoritàriament vacunada. Per continuar controlant la pandèmia, però, Salut ja ha explicat que, a partir de l’abril, posarà en marxa un sistema de “vigilància reforçada”, que consistirà a recollir mostres a diferents punts de Catalunya, per cobrir una població d’entre 300.000 i 500.000 persones. Això permetrà fer un seguiment dels virus que estan circulant en cada moment.

Dos anys publicant dades diàries i exhaustives sobre la covid

A partir d’ara, Salut comunicarà les dades sobre la covid dos dies a la setmana: els dimarts i els divendres. Unes dades, que en tot cas, recolliran molt menys positius perquè es deixaran de fer proves a la gran majoria de la població. Això arriba després de dos anys de seguiment diari i exhaustiu de la pandèmia. Les dades sobre la covid que ha publicat la Generalitat des del març del 2020 han permès als mitjans de comunicació, com betevé, fer un seguiment de la pandèmia a Catalunya. Les xifres, també obertes a la ciutadania, no només tracten positius, sinó que se’n poden extreure contagis per franges d’edat o l’evolució de la vacunació.

Tot i això, durant aquests dos anys, Salut ha fet diversos canvis en els recomptes. Una de les modificacions més importants va ser amb les defuncions. L’abril del 2020 Salut va passar a rebre dades diàries de les funeràries catalanes de manera que les víctimes mortals a les residències geriàtriques i domicilis, fins llavors excloses, es van incloure en el balanç general.

L’última modificació ha estat amb els registres de pacients greus a les UCI. Des del 26 de gener, el càlcul va incloure els crítics per covid i no aquells que hi ingressen per altres motius i són positius. Canvis com aquests van complicar la traçabilitat i el seguiment de les dades.

Crítiques de la comunitat científica

Aquest canvi d’estratègia en el seguiment del virus no ha estat ben rebut per la comunitat científica. La majoria d’experts a Europa s’han posicionat en contra de la rapidesa amb què els països de la Unió estan desescalant. La revista ‘Nature’ ha publicat un editorial, en què alerta que “no comptar casos pot tenir conseqüències desastroses al món”.

En l’àmbit nacional, l’epidemiòleg Oriol Mitjà i l’investigador de la Universitat de Leicester i membre del Comitè Científic Assessor, Salvador Macip, també s’oposen a relaxar les restriccions i la monitorització del virus.

Comparteix a: