El Departament de Salut ha canviat la metodologia de recompte de les persones mortes i els casos de coronavirus a Catalunya. A partir d’aquest dimecres, la Generalitat rebrà diàriament les xifres de les víctimes mortals de covid-19 procedents de les funeràries catalanes. Aquest canvi en el sistema de recompte permetrà incloure en el balanç general les defuncions que s’han produït als hospitals però també a les residències de gent gran, domicilis o altres. El sistema de càlcul nou comportarà pics de creixement en el nombre de morts i el de contagis, que no es podran comparar amb les dades facilitades fins a la data.

Fins ara, Salut publicava les xifres de persones mortes en hospitals i centres sociosanitaris i, a banda, el total de residents morts. No era possible sumar les dues dades perquè podien existir duplicitats en els registres. Segons fonts del departament, el canvi de metodologia permetrà fer una aproximació més real als efectes de la pandèmia, sobretot, per l’afectació del coronavirus a les residències geriàtriques. La consellera de Salut, Alba Vergés, ja fa dies que anuncia el canvi de metodologia.

Els casos de coronavirus també inclouran els sospitosos

Un altre canvi en el sistema de càlcul afectarà les dades de casos confirmats de coronavirus a Catalunya. A partir d’aquest dimecres, el Departament de Salut publicarà com a casos de covid-19 el nombre de persones que han donat positiu en una prova de PCR o test ràpid i n’hi afegirà també els casos sospitosos. Aquestes persones són aquelles que s’ha considerat que tenen el virus per la simptomatologia que presentaven però a qui no s’ha fet cap prova.

Òbviament, això també comportarà un rebrot en els recomptes fets fins ara i aquestes dades noves tampoc no es podran comparar amb les publicades anteriorment a Catalunya o amb les d’altres regions. Ara bé, sí que en podríem fer una comparativa si agafem exclusivament els casos positius amb prova ja que és com procedeixen el Ministeri de Sanitat o altres països com Alemanya.