La Comissió de Salut Pública ha aprovat eliminar a partir de dilluns, 28 de març, les quarantenes dels positius asimptomàtics i lleus de covid. La decisió s’ha pres després que el 5 de març deixessin d’aïllar-se els contactes estrets que no estaven vacunats. En el cas de Catalunya, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja havia avançat que es treballava en un canvi d’estratègia a partir de l’abril que inclou l’eliminació tant dels confinaments com dels cribratges.

La nova estratègia de seguiment i control de la covid s’aplicarà sempre que els indicadors dels serveis assistencials es trobin en nivells de risc baix. El personal sanitari serà l’encarregat de determinar l’aïllament dels contagis en funció del risc de cada persona. A partir de dilluns les proves se centraran en persones vulnerables (majors de 60 anys, immunodeprimides i embarassades) o personal sanitari i sociosanitari. La vigilància es focalitzarà també en els casos greus de covid-19. 

De 14 dies de quarantena a cap si no hi ha símptomes

Inicialment, les quarantenes obligatòries per coronavirus eren de 14 dies; després, l’octubre del 2020, van baixar a 10 dies i, a finals del 2021, es van reduir a set. Sanitat justifica, ara, posar-hi fi en els casos lleus i asimptomàtics per la bona evolució de les dades epidemiològiques i pels “alts nivells d’immunitat” en el conjunt de la població, un cop superada la fase aguda.