Salut es planteja un canvi d’estratègia a partir de principis d’abril per fer front a la pandèmia que suposarà l’eliminació de les quarantenes obligatòries, els tests i el rastreig de contactes estrets. Així ho ha avançat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una entrevista a RAC1. Argimon, però, condiciona aquest canvi de paradigma al fet que el virus continuï afectant la població d’una manera lleu, com ho està fent la variant òmicron, i no aparegui una nova mutació que faci emmalaltir greument la població tot i estar vacunada.

Mostres representatives per no comptar “cas per cas”

El conseller ha explicat que es farà una “vigilància reforçada” que consistirà a recollir mostres a diferents punts de Catalunya per cobrir una població d’entre 300.000 i 5000.000 persones. Això permetrà a les autoritats sanitàries veure “quins són els virus que estan circulant”, tant en referència al coronavirus com d’altres, com la grip. “Si la malaltia és lleu com ara té poc interès comptar cas a cas”, ha assegurat Argimon.

El nou escenari amb què treballa Salut, per tant, no preveu continuar fent el rastreig dels contactes estrets ni tampoc la necessitat fer-se una prova diagnòstica, com un test d’antígens. També deixarien de ser obligatòries les quarantenes per aïllar-se, com s’estan fent actualment durant set dies. El procediment que hauria de seguir la població seria similar al de la grip, és a dir, quedar-se a casa i aïllar-se, i anar al metge en cas que els símptomes persisteixin o empitjorin.

1.700.000 persones han passat la covid a Catalunya

Salut es planteja aquest canvi a l’hora d’afrontar la pandèmia després que 1.700.000 persones ja s’hagin contagiat per covid a Catalunya. De fet, des del 20 de desembre 800.000 persones s’han infectat per òmicron, majoritàriament de manera lleu. Segons Argimon, aquest record de positius “no és una mala notícia” perquè aquesta població ha desenvolupat immunitat i anticossos.

López Codina ho veu “raonable”

L’investigador del BIOCOM-SC Daniel López Codina considera que l’escenari nou que planteja Salut és “raonable”, perquè “a la primavera la situació hauria d’haver millorat molt”. De fet, assegura que amb el ritme de contagis actual, el més probable és que en uns mesos “tothom s’hagi contagiat”. Ara bé, també fa una crida a la prudència: “És difícil predir quan serà el moment adequat”.

En aquest sentit, l’únic pronòstic fiable que fa com a expert i basant-se en els models matemàtics és que a curt termini, és a dir, d’aquí a 15 dies, la situació no haurà millorat gaire. Per tant, recomana mantenir la vista posada a les UCI i el nombre de pacients crítics. “Si les UCI es buiden, la vigilància que proposen és adequada si la variant òmicron continua sent la dominant”.

Per això, Codina també fa servir el condicional: “Si arriben noves variants més agressives caldrà actuar com si fos una altra pandèmia”.

L’atenció primària “necessita normalitat”

La sisena onada ha tensionat al màxim l’atenció primària amb una pressió assistencial que ha batut rècord rere rècord. Per això, els professionals reconeixen que necessiten normalitzar la situació per recuperar l’activitat assistencial que s’ha deixat de banda, com el seguiment de pacients crònics o l’atenció a la salut mental.

Jordi Mestres, metge de família i vocal de comunicació de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), reconeix que el personal dels CAP necessita fer la “feina que toca” perquè amb l’explosió de casos tots els esforços s’han centrat en la covid-19. Per això, veu amb bons ulls el canvi de gestió sempre que l’evidència científica hi doni suport.