nature covid
Foto: Edu Bayer

La revista ‘Nature’, una de les publicacions científiques més antigues i prestigioses del món, s’ha pronunciat sense embuts sobre el relaxament en la vigilància i la notificació de la covid-19. L’última editorial de la revista deixa clar que deixar de comptabilitzar els casos no està basat en l’evidència científica i que es tracta d’una “decisió política” que pot tenir conseqüències desastroses per al món.

L’òmicron BA.2, una subvariant “altament contagiosa”

El títol de l’editorial ja ho deixa clar: “No és el moment de deixar de fer el seguiment de la covid-19”. L’article critica que els líders de les nacions amb més recursos han optat per retallar els informes en un moment en què els casos i les hospitalizacions augmenten i una subvariant “altament infecciosa”, l’òmicron BA.2, s’està estenent per tot el món.

És crucial que els sistemes de vigilància, les proves i la seqüenciació es reforcin, i no es deixin de banda
Maria Van Kerkhove, responsable tècnica de covid-19 a l’OMS

El text recorda que la pandèmia podria haver causat més de 18 milions de morts i discapacitat moltes altres persones, i que això ha afectat l’economia global.

“Tancar els ulls als moviments del virus”

‘Nature’ detalla que la freqüència dels informes nacionals ha baixat per sota dels cinc dies a la setmana per primera vegada des dels primers mesos de la pandèmia. En el cas dels Estats Units, per exemple, encara hi ha informes de dades nacionals, però hi ha menys informació en temps real de les xifres de mort i infecció en àmbit local. La majoria d’estats han reduït les dades per informar cinc dies a la setmana o menys. Florida a partir d’ara informarà quinzenalment dels casos.

La revista assegura que aquest no és un cas únic i que, en molts països, els polítics han optat per una “nova normalitat”. ‘Nature’ insisteix que les decisions de salut pública s’han de prendre amb les millors dades disponibles, i alerta que reduir la capacitat de rastrejar i respondre al virus quan la major part del món no està vacunat és un risc.

Reduir la vigilància del virus ara és tancar els ulls i quedar-nos cecs als seus moviments, és com aturar el tractament amb antibiòtics al primer signe de disminució dels símptomes: augmenta el risc que la infecció torni a rugir
Editorial de ‘Nature’

Salut informarà sobre la covid dos dies per setmana

Justament aquest divendres el Departament de Salut ha anunciat que a partir d’ara les dades de covid s’actualitzaran dos cops a la setmana: els dimarts i els divendres. Fins ara, les dades de covid s’actualitzaven cada dia.

Al conjunt de l’estat espanyol la gestió del seguiment del coronavirus també s’ha relaxat i la Comissió de Salut Pública ha aprovat recentment eliminar les quarantenes dels positius asimptomàtics.

Consens a la comunitat científica

La majoria d’experts a Europa s’han posicionat en contra de la rapidesa amb què els països de la Unió estan desescalant. En l’àmbit nacional, l’epidemiòleg Oriol Mitjà i l’investigador de la Universitat de Leicester i membre del Comitè Científic Assessor, Salvador Macip, també s’oposen a relaxar les restriccions i la monitorització del virus.