La Comissió de Salut Pública havia d’aprovar aquest divendres la nova Estratègia de vigilància i control enfront de la covid-19, que -si no hi ha canvis substancials- suposarà l’eliminació de les proves diagnòstiques amb caràcter general i la fi dels aïllaments obligatoris. Finalment, segons ha avançat EFE, el nou pla se seguirà discutint en properes reunions i s’ha deixat el document obert per fer-hi modificacions.

Tal com estava plantejat, el pla preveu que, quan entri en vigor, només es facin proves diagnòstiques als casos greus i a les persones vulnerables (majors de 60 anys i immunodeprimits, entre d’altres). Seran els professionals sanitaris els que, sota el seu criteri, prescriuran si cal fer una prova diagnòstica en funció de la simptomatologia i el perfil del pacient, però no se’n faran en tots els casos.

A Catalunya, Salut va deixar de fer el seguiment als contactes estrets dels positius de covid a principis de març, i aquesta setmana han deixat de contractar els rastrejadors covid.

Sanitat i les comunitats autònomes ja van acordar en una reunió conjunta la setmana passada fer aquest pas endavant en la gestió de la pandèmia i estableixen un control menys exhaustiu de la covid. Com ja havia avançat fa uns dies la ministra de Salut, Carolina Darias, es tracta d’aplicar un sistema similar al que s’utilitza amb la grip. A Catalunya, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja va avançar al gener que el govern català treballava per aplicar aquest canvi d’estratègia a partir de l’abril.

S’acaben les quarantenes per als asimptomàtics

La nova estratègia també inclou que els asimptomàtics deixin de fer quarantenes, excepte en els casos de persones vulnerables. A més, estableix quarantenes de cinc dies a les residències de gent gran i també als hospitals, on només es podrà trencar l’aillament amb un resultat negatiu d’una prova diagnòstica.

El nou sistema de vigilància sentinella, el març del 2023

Segons han acordat Sanitat i les autonomies aquest és un sistema de vigilància transitori que s’haurà de mantenir fins a la implementació completa d’un sistema de vigilància sentinella de les infeccions respiratòries lleus a l’atenció primària i greus, en el cas dels hospitals. Aquesta vigilància sentinella s’haurà d’establir a tot l’estat espanyol “abans d’acabar el primer trimestre del 2023”. Per implementar-ho, es crearà un grup de treball conjunt amb la participació del Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes.