Els casals i colònies d’estiu esquiven, de moment, l’impacte de la cinquena onada de la covid, amb casos positius molt limitats i ben identificats. Malgrat això, les entitats del lleure extremen la seguretat per complir amb tots els protocols i evitar així més contagis. A més dels controls de temperatura, es respecten escrupolosament l’ús de la mascareta, la higiene de mans i els grups bombolla. Les entitats reforcen el control i vigilància tenint en compte que els monitors estan en la franja d’edat en què s’estan detectant una escalada de casos més important.

Contagis molt puntuals i aïllats

Una setmana després d’arrencar les activitats d’estiu, Fundesplai i la Fundació Pere Tarrés estan detectant alguns positius, que qualifiquen de puntuals i anecdòtics. La majoria són monitors de les activitats amb molt poca incidència en els infants.

Quatre grups confinats a Barcelona

En el cas de la Fundació Pere Tarrés, ara mateix té a la ciutat de Barcelona 4 grups confinats perquè quatre monitors han donat positiu a diferents casals de la ciutat. En total, 35.000 infants i joves participen en les activitats d’estiu de l’entitat a Catalunya. En total, han registrat 13 casos positius (només un nen). Pel que fa a les colònies, no hi ha hagut cap cas de coronavirus. Com assenyala la directora de Programes Educatius i Socials, Sònia Recasens, la incidència és molt reduïda i confien poder continuar així. Recasens destaca també que en tots els grups només ha donat positiu una persona, fet que evidencia “el bon funcionament dels protocols per frenar els contagis”.

80 % monitors vacunats

Una situació similar descriu Fundesplai, actualment amb un grup confinat, fet que suposa una afectació en el 0,5 % del global de més de 6.000 infants. El portaveu de l’entitat, Josep Valls, explica que confia en els protocols per mantenir a ratlla els contagis, però reconeix que en les properes setmanes podrien aparèixer més casos perquè “els casals són reflex d’una societat en pandèmia”. Malgrat això, Valls apunta que consideren un factor clau per frenar els contagis el fet que el 80 % dels monitors estiguin vacunats amb la pauta completa.

Les colònies i casals d’estiu van començar a finals de juny amb un increment d’inscripcions respecte a l’estiu anterior, que els situa a nivells similars al 2019, abans de l’esclat de la pandèmia.