El departament de Salut ha elaborat un protocol per ajudar a descongestionar l’atenció primària, molt col·lapsada per l’increment de contagis dels últims dies. Segons a explicat a Catalunya Ràdio la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, aquesta reestructuració es va començar a dissenyar a finals de la setmana passada, i aquest dilluns s’explica als responsables dels centres d’atenció primària.

“Estem treballant per racionalitzar les proves”

Cabezas ha anunciat que el protocol implica “racionalitzar ” les proves i també el seguiment de les persones contagiades. Assegura que els protocols actuals, amb entrevistes molt llargues, estaven pensats per a situacions de pocs contagis però de més gravetat i amb més simptomatologia. Això suposava dedicar molta estona a cada pacient. En canvi, ara la situació és a la inversa. Molts dels casos tenen una simptomatologia lleu. També s’estudien canvis en les proves. “Estem mirant quan és necessari fer la prova”, ha explicat la secretària de Salut Pública, i quan cal fer un test d’antígens o una PCR.

Tornar a la mascareta obligatòria en exteriors és “impossible”

El Departament de Salut es mostra preocupat per l’elevada transmisibilitat del virus, especialment entre els joves. Cabezas, però, creu que “amb una bona estretègia de vacunació es poden aturar els efectes greus de la malaltia”. Sobre la possibilitat de tornar a l’obligatorietat de dur la mascareta a l’aire lliure, assegura que són “partidaris de recomanar”. En aquest sentit, la secretària de Salut Pública recorda que aquesta és una competència estatal. “Tornar-la a fer obligatòria seria difícil, impossible en el marc actual”, assegura.