El Manuel sospitava que podia haver-hi més casos com el del seu fill. És un dels motius que l'han animat a presentar denúncia. Un altre és la ràbia que va sentir quan el noi, ja major d'edat, va començar a parlar dels abusos patits abans de 2010. MANUEL, pare denunciant "Mi hijo nos decía a nosotros porque no me gusta gimnasia. No juego al fútbol y los niños se meten conmigo. Mi hijo ya nos decía, con la boca cerrada, aquí está pasando algo." El Manuel diu que no havia presentat la denúncia fins ara perquè el seu fill no estava preparat per afrontar un procés judicial. Els Mossos han estat els primers de sentir el relat de com actuava el presumpte pederasta. MANUEL, pare denunciant "Le decía: tienes un problema en la espalda, ven al despacho, túmbate en la camilla, quítate la ropa y luego empezaba con un masaje que terminaba en... de todo." La primera reacció del Manuel va ser penjar cartells com aquest al voltant del Maristes de Les Corts, on assenyala obertament l'antic professor d'educació física. Una conseqüència ha estat la presentació de tres denúncies més contra el mateix docent. I el Manuel assegura que entre 7 i 10 víctimes més s'ho estan pensant. Una altra conseqüència és l'aparició, aquest matí, de pintades a la façana del centre, que s'ha afanyat a esborrar-les. La notícia ha causat impacte entre les famílies. ISABEL SOLANAS, mare de l'escola "M'estranya perquè el 2011, que ja ho sabíem, aquest senyor fa anar fora. I davant d'aquesta situació, els pares necessitem una explicació." MARÍA JOSÉ JIMÉNEZ, mare de l'escola "La verdad es que yo tengo mucha confianza en el colegio. Tengo tres hijos aquí, les he preguntado a cada uno de ellos si han tenido algun problema alguna vez o si han oído de algun alumno y ellos me han dicho que no." La direcció del centre, a través d'un comunicat, ha reconegut que, al 2011, una altra família va informar-los d'abusos similars per part del mateix professor, que va treballar 27 anys a l'escola, i que la reacció va ser fulminant, fent-lo fora el dia següent. Els Maristes també van presentar una denúncia davant la Fiscalia de Menors, però, en tractar-se d'un major d'edat, el cas es va remetre a un jutjat d'instrucció. Com que la família no va presentar denúncia, l'assumpte es va arxivar sense cap investigació. Ara, ja s'ha notifcat al presumpte pederasta que el procediment judicial està en marxa.

Això va passar abans que s’informés l’escola d’un segon cas, però el centre diu que no ha pogut aclarir quin recorregut va tenir. Aquesta nova comunicació es va produir el desembre de 2013, i s’acusava el mateix professor d’haver abusat sexualment anys enrere d’un altre escolar, aleshores menor però major d’edat i ja fora del centre quan afirma que en tenia coneixement. En aquella ocasió, l’escola assegura que va tractar de col·laborar amb el pare i facilitar-li també un advocat, però tot i la insistència perquè denunciés el cas als jutjats, es va acabar perdent-hi el contacte.

En el comunicat de l’Equip de Protecció de la Infància de Maristes Catalunya, s’explica que “d’acord amb els protocols interns de la institució sobre la protecció dels infants, s’actua immediatament” quan el 7 de juny de 2011 el progenitor d’una presumpta víctima va presentar-se personalment per exposar els fets que van desembocar en l’acomiadament del mestre, el 8 de juny, i la interposició d’una denúncia a la Fiscalia de Menors el 14. Des d’aleshores, i amb l’excepció de la segona notificació citada anteriorment, l’escola “no té constància de cap altra denúncia”. Sí, en canvi, els Mossos, que n’han remès al Jutjat d’Instrucció número 6 tres més. El magistrat, per la seva banda, ja ha obert diligències prèvies per un presumpte delictes d’abusos sexuals a menors, i n’ha informat l’acusat perquè es busqui un advocat. També el síndic de greuges, Rafael Ribó, ha anunciat que actuarà d’ofici.

Precisament la família d’un dels exalumnes que suposadament va patir abusos ha penjat folis en llocs pròxims a l’escola en què la col·laboració d’altres pares perquè s’hi posin en contacte en cas que algú “sàpiga, hagi vist o viscut alguna situació igual”. L’escrit conté preguntes retòriques, com ara aquesta: “S’ha preocupat la direcció del centre pel meu fill (…) i per esbrinar si hi ha més alumnes afectats (…)? La resposta és no.” També es nega que hagués posat “en coneixement de les autoritats i de la justícia els abusos del menor”, i es conclou de manera expeditiva: “El meu fill no és l’únic afectat i Maristes ho sap”.

Igualment, aquesta nit passada han aparegut a la façana de l’escola, al carrer de Vallespir, pintades amb insults al docent -que va impartir-hi educació física entre 1984 i 2011- i crítiques al centre, que al matí ja s’havien tret.

“Ja ens deia amb la boca tancada que estava passant alguna cosa”

En Manuel, el pare que ha interposat la denúncia i ha penjat als cartells pels volts del col·legi explica que els abusos van tenir lloc el 2010. “Ens deia que no volia anar a l’escola perquè no li agradava la gimnàstica. Amb la boca tancada ens deia que estava passant alguna cosa però no ho vam saber veure, pensàvem que era ‘bullying'”. El pare relata que el seu fill va deixar el centre per estudiar un cicle formatiu. Al 2013, però, va deixar la feina i “es va tancar a la seva habitació i en sí mateix”. Finalment, a través d’un WhatsApp, va explicar a la seva mare els fets. La denúncia, però, no ha arribat fins ara perquè, assegura, el seu fill no se sentia preparat.

El presumpte agressor confessa en una entrevista a ‘El Periódico’

L’edició digital d”El Periodico’ recull una entrevista amb el professor acusat de pederàstia en què l’home reconeix els fets i diu que està preparat per afrontar-ho davant la societat. Diu que ho va fer per debilitat i que sap que està malament. Afegeix que espera tenir l’oportunitat de demanar perdó als nois afectats.